Een 19-jarige jongen zou een aanslag hebben willen plegen met een kangoeroe
NOS Nieuws

Australische tiener wilde aanslag plegen met bomkangoeroe

Een Australische tiener wordt verdacht van het plannen van een aanslag met een bomkangoeroe. Hij verscheen vandaag met vijf medeverdachten voor de rechter.

Volgens de openbare aanklager zou de 19-jarige Sevdet Besim een kangoeroe met een bomgordel hebben willen loslaten in het centrum van Melbourne. Ook was hij van plan om een IS-logo op het dier te schilderen. Hij had daarnaast plannen om een agent te onthoofden, zegt de aanklager.

De jongen zou de aanslagen hebben willen plegen op 25 april, de dag waarop Australië zijn oorlogsslachtoffers herdenkt. Hij besprak zijn ideeën met de medeverdachten en mogelijk ook met iemand in het buitenland. Besim en de andere verdachten werden begin april opgepakt.

Angst voor aanslagen

Volgens correspondent Robert Portier laat de verdenking zien hoe groot de angst is voor een aanslag is in Australië. "Het is bizar om een kangoeroe in te zetten voor een aanslag. Zeker in het centrum van een grote stad, waar die dieren helemaal niet voorkomen", zegt Portier in het NOS Radio 1 Journaal.

"Je kunt je afvragen hoe serieus het is, als een tiener met zo'n plan komt aanzetten. Het zegt misschien meer over de manier waarop in Australië wordt gedacht over de dreiging van een aanslag dan over het werkelijke gevaar van zo'n bomkangoeroe."

Een rechter in Groot-Brittannië heeft een 15-jarige jongen tot levenslang veroordeeld voor zijn aandeel in de terreurplannen. Hij krijgt pas kans op vervroegde vrijlating als blijkt dat hij niet langer een gevaar is voor de samenleving. Dat wordt op zijn vroegst pas over 5 jaar beoordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl