Een couveuse in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

'Hersenschade bij vroeg geboren baby's kan voorkomen worden'

Onderzoekers van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven, het Maastricht UMC+ en het Amerikaanse bedrijf Athersys Inc. hebben aangetoond dat met stamcellen hersenschade bij vroeggeboorte voorkomen kan worden, meldt Omroep Brabant.

Per jaar worden er in Nederland ongeveer honderdtachtigduizend kinderen geboren. Bijna tweeduizend daarvan krijgen te maken met zuurstoftekort. Dat kan ontstaan door complicaties tijdens de geboorte, maar ook bijvoorbeeld door problemen in de baarmoeder. De gevolgen van hersenschade door zuurstoftekort kunnen groot zijn; kinderen kunnen hun hele leven last houden van bijvoorbeeld spasmes, bewegingsproblemen of leer- en aandachtsstoornissen.

Immuunsysteem

Het brein van vroeg geboren kinderen is vooral erg kwetsbaar voor schade door een tekort aan zuurstof. Maar momenteel is er geen adequate behandeling voor heel jonge baby's. "De problemen door zuurstoftekort worden vaak erger doordat het immuunsysteem van de kinderen probeert om de schade te herstellen, maar daarin doorslaat", vertelt hoofdonderzoeker Reint Jellema. Bij kinderen die een volledige zwangerschap hebben doorlopen, kan grotere schade worden tegengegaan door het lichaam te koelen. "Maar bij te vroeg geboren baby's is dat geen optie, omdat afkoeling voor die groep grote risico’s met zich meebrengt."

​De stamcellen leiden de slechte cellen om en laten de goede door

Reint Jellema, hoofdonderzoeker

Bij de te vroeg geboren baby's zou stamceltherapie mogelijk een oplossing bieden, omdat de cellen een regulerende werking hebben op het immuunsysteem. ''Je moet het vergelijken met politie-agenten die de ambulances bij een ongeluk doorlaten en de andere auto's tegenhouden of omleiden'', vertelt Jellema. "De stamcellen leiden de slechte cellen om het ongeluk heen en laten de goede cellen door zodat de schade kan worden gerepareerd."

In het onderzoek werd de stamceltherapie toegepast op foetussen van schapen. Daarbij was een aanzienlijke afname te zien van ontstekingsfactoren, een verminderde schade aan hersencellen en een verbeterde functie van de hersenen. “We hopen dat de inzet van stamcellen er uiteindelijk voor zorgt dat kinderen die zuurstofgebrek rondom de geboorte doormaken, minder belast zijn met ernstige gezondheidsbeperkingen op lange termijn en een normaal leven kunnen leiden”, zegt Jellema.

Advertentie via Ster.nl