Germanwings-toestel op de luchthaven van Keulen
NOS Nieuws

Duitsland gaat werk maken van testen piloten

Duitsland wil vanaf volgend jaar piloten van Duitse luchtvaartmaatschappijen onaangekondigd gaan testen op het gebruik van medicijnen, drugs en alcohol. Dat heeft de Duitse minister van Transport, Alexander Dobrindt gezegd in het blad Bild. Hij dient hiervoor binnenkort een wetsvoorstel in.

Het besluit volgt op de aanbeveling van een werkgroep die na de crash van een Germanwings-toestel in de Franse Alpen was ingesteld. Na de crash bleek dat de co-piloot vanwege zijn psychische klachten niet had mogen vliegen.

Europese controle

In de VS en Australië worden al soortgelijke tests gedaan onder piloten, maar daar is de luchtvaartmaatschappij er verantwoordelijk voor. Wie er verantwoordelijk wordt voor de tests in Duitsland, maakte de minister niet bekend.

Wel benadrukt Dobrindt dat de nieuwe maatregel geen zin heeft, wanneer die alleen door Duitsland wordt genomen. Hij pleit voor een Europese controle.

Verdacht

De Duitse pilotenvereniging ziet niets in de plannen van de minister. Volgens de voorzitter van de vereniging, Markus Wahl, hebben de steekproeven niets met het ongeluk van het Germanwings-toestel te maken en maken ze bij voorbaat een hele beroepsgroep verdacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl