De grote moskee in Parijs
NOS Nieuws

Franse moskeeën openen deuren voor niet-moslims

De Franse moslimraad (CFCM) wil in het tweede weekend van januari de deuren van de 2500 aangesloten moskeeën openen voor buitenstaanders. Met deze open dagen wil de raad de angst voor en het wantrouwen over de islam wegnemen.

De open dagen worden gehouden naar aanleiding van de aanslagen op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo in januari en die in het centrum van Parijs anderhalve maand geleden. De voorzitter van de CFCM, Anwar Kbibech, gaat de leiders van de aangesloten islamitische gebedshuizen in een brief oproepen mee te doen.

Spanning

"Het is belangrijk dat mijn geloofsgenoten meer openstaan voor hun landgenoten", zegt de voorzitter van raad tegen de krant Le Parisien. Mensen kunnen op 10 en 11 januari vrijblijvend een bezoek brengen aan de moskee bij hen in de buurt. De raad wil zorgen dat moslims en niet-moslims elkaar beter leren kennen.

Na de aanslagen in januari en november hebben al verschillende moskeeën hun deuren opengezet voor buitenstaanders. Volgens Kbibech waren die lokale initiatieven een succes. Reden om de open dagen nu landelijk te organiseren.

Volgens Kbibech tonen de rellen op Corsica van de afgelopen dagen aan dat er grote spanningen heersen tussen moslims en niet-moslims. Tijdens die rellen is in de stad Ajaccio een islamitische gebedsruimte vernield en hebben relschoppers geprobeerd korans in brand te steken.

Je suis Charlie

De keuze om de open dagen in het tweede weekend van januari te houden is niet toevallig. Het is dan precies een jaar na de Mars van de Republiek. Die mars werd gehouden naar aanleiding van de terroristische aanslagen de week ervoor, waarbij 17 doden vielen. In verschillende steden gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen terrorisme. Naar schatting deden daar 3,7 miljoen mensen aan mee, waarvan 1,6 miljoen in Parijs. Aan die protestmars deden ook verschillende wereldleiders mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl