Minister Kamp gisteren tijdens de behandeling van de Elektriciteitswet in de Eerste Kamer
NOS Nieuws

'Wegstemmen Elektriciteitswet schuld van Kamp'

Minister Kamp heeft het deels aan zichzelf te wijten dat zijn Elektriciteitswet gisteren is weggestemd. Dat vinden Marijke Vos, senator voor GroenLinks en directeur Jeroen de Haas van Eneco.

"Minister Kamp wilde zijn oude wet vernieuwen", zegt Marijke Vos in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens Vos gebeurt dat wel vaker en ging het in dit geval om een oude Elektriciteits- en Gaswet, waar nieuwe artikelen aan zijn toegevoegd. "Had hij dat maar niet gedaan. Had hij maar een aparte wet voor windenergie op zee gemaakt. Dan was er geen probleem geweest." Volgens Vos was de wet dan met een grote meerderheid aangenomen in de Eerste Kamer.

Redmiddel

"Het is wel een beetje de wereld op zijn kop", zegt Jeroen de Haas, directeur van Eneco in het NOS Radio 1 Journaal. Zijn bedrijf is samen met energiemaatschappij Delta fel tegenstander van splitsing. De Haas sluit zich bij de lezing van Vos aan dat de wet is weggestemd omdat Kamp de splitsing van energiebedrijven en windenergie op zee niet wilde loskoppelen.

"De Eerste Kamer heeft gisteren een motie aangenomen om de splitsing alleen door te voeren als dat in andere Europese landen ook gebeurt", zegt De Haas. "De minister heeft toen gezegd dat niet te doen, en als laatste redmiddel is de hele wet weggestemd."

Kamp teleurgesteld over elektriciteitswet

GroenLinks besloot toch voor de wet te stemmen, omdat de partij windenergie op zee een belangrijk project vindt met het oog op de klimaatafspraken. Uiteindelijk was er een stem te weinig om de wet erdoor te krijgen. Vos vreest voor het tijdsverlies, nu de wet niet is aangenomen. "Er gaat vertraging optreden van waarschijnlijk een half jaar. Ik hoop dat het sneller kan, want we kunnen ons niet permitteren dat dit vertraging oploopt."

Volgens Bert Tieben van onderzoekinstituut SEO Economisch Onderzoek is de tegenstem vooral symbolisch. De tegenstem heeft dan ook helemaal geen zin zegt hij, omdat de splitsing van de energiebedrijven al in een wet geregeld is, en is bekrachtigd door de Hoge Raad.

Minister Kamp heeft na afloop van de stemming in de Eerste Kamer gezegd dat hij met een nieuwe, aparte wet komt om windenergie op zee mogelijk te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl