NOS Nieuws

'Iedereen gaat erop vooruit met het nieuwe belastingplan'

Met het gisteravond goedgekeurde belastingplan gaat iedere Nederlander er volgend jaar op vooruit. Tweeverdieners met kinderen gaan er met 2,5 procent het meeste op vooruit.

"Mensen met kinderen gaan in 2016 profiteren van een hogere kinderbijslag, maar ook van een hogere kinderopvangtoeslag", zegt Dik van Leeuwerden van salarisverwerker ADP in het NOS Radio 1 Journaal. Werkenden zonder kinderen gaan er vanaf volgende maand 1,9 procent op vooruit.

"Tweeverdieners gaan er 1,8 procent op vooruit terwijl alleenverdieners die een niet-werkende partner hebben er 0,8 procent op vooruitgaan", zegt Van Leeuwerden. De koopkracht van alleenstaanden groeit volgend jaar met 0.9 procent.

Teveel salaris

Bij gepensioneerden en niet-werkenden stijgt de koopkracht het minst. "De aanvullende pensioenen zijn volgend jaar iets lager dan in 2015, maar daar staat tegenover dat er andere maatregelen genomen worden", zegt Van Leeuwerden. Zo worden de ouderenkorting, het heffingsvrij vermogen en de AOW-uitkering aangepast. "Zodat gepensioneerden er onder de streep iets op vooruit gaan. Volgens de cijfers van het kabinet zou dat 0,3 procent moeten zijn", aldus Van Leeuwerden.

Het ministerie van Financiën slaagt er niet in om de nieuwe regels nog op tijd te verwerken in de rekenmodellen waarmee salarisbedrijven het loon berekenen. Daardoor zal het loon in januari hoger uitvallen dan de verhoging die in het belastingplan staat. In de nieuwe berekeningen die vanaf april worden gebruikt, zal dit worden gecorrigeerd. "Mensen die werken moeten ervan uitgaan dat ze vanaf april netto minder salaris zullen ontvangen", waarschuwt Van Leeuwerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl