'Wil Nederland ooit wereldkampioen worden, dan moet het nu'
Net als zo’n vijftienduizend anderen is Natasja Burgers vanavond getuige van de halve finale van Oranje op het WK handbal. De oud-international, die goed was voor meer dan tweehonderd interlands en in 2006 een punt zette achter haar loopbaan, keert terug naar het land waar ze haar grootste successen vierde: Denemarken.
Het begon eigenlijk als een spontaan idee: het bezoeken van de halve finales van het WK. En dus kocht ze een kaartje. Dat vertelt Burgers aan de vooravond van de historische wedstrijd van Nederland. "Het leek mij en twee vriendinnen leuk om dat mee te maken. Vijftienduizend man in zo’n mooi stadion in een land waar handbal zo erg leeft", aldus ervaringsdeskundige Burgers, die met Viborg kampioen van Denemarken werd en de Europa Cup won.
"Dat Nederland nu in die halve finales staat, is natuurlijk alleen maar een bonus. Maar ik ga me niet bemoeien met het elftal en hou me afzijdig. Ik heb wel een oranje shirtje meegenomen, want ik ga er gewoon als supporter heen. Ook oud-speelsters als Andrea Groot en Saskia Mulder zouden dit weekend naar Denemarken afreizen om te gaan kijken."
Computer
De afgelopen dagen maakte Burgers, tegenwoordig werkzaam op een technisch bureau op Schiphol, het succes echter van afstand mee. "Ik heb alle wedstrijden live gekeken bij mijn ouders. Maar tijdens de kwartfinales moest ik helaas werken. Ik heb geprobeerd het via internet te volgen, maar helaas begaf mijn computer het…", aldus Burgers, die de komende dagen nog voldoende mogelijkheden ziet voor het Nederlands team.
"Ze zijn aan zo’n goede serie bezig en hebben zo veel vertrouwen. Plus dat de keepster supergoed in vorm is. Noorwegen is van de vier overgebleven landen verreweg de grootste favoriet, maar ik ben absoluut niet verbaasd als Oranje de wereldtitel verovert. Het spel is zo snel, de speelsters zijn technisch vaardig en de spelvreugde straalt er vanaf. Als ze ooit wereldkampioen willen worden, dan moet het nu."
Indruk
Het succes van Oranje heeft ook indruk gemaakt op andere landen, zo ondervond Burgers. "Twee vriendinnen trainden donderdag mee bij Randers (Denemarken) en tijdens de training sprak ik met assistent Katrine Fruelund, die twee keer de Olympische Spelen heeft gewonnen met Noorwegen. 'Hoe doen ze dat’, vroeg ze zich af. Ze was echt onder de indruk. Terwijl de Denen zwaar teleurgesteld zijn over hun eigen optreden, want ze zijn al uitgeschakeld."
Burgers stond bijna twee decennia geleden aan de wieg van de professionalisering van het Nederlandse handbal. "In principe stelde handbal in 1997 niets voor in Nederland. Maar Bert Bouwer heeft ons gek gemaakt en overtuigd om meer te gaan trainen", aldus Burgers.
"Tot dat moment was drie keer in de week trainen heel normaal, maar vanaf dat moment zijn we twintig uur per week gaan trainen. Het is professioneler geworden en meiden zijn naar het buitenland gegaan. Ook met de HandbalAcademie is goed werk verricht. Het is mooi dat daar nu de vruchten van worden geplukt. En of ik vrijdagavond naar huis ga? Nee, de finale kijk ik hier ook. Mét of zónder Nederland."