NOS Nieuws

Sponsors gezocht voor Great Barrier Reef

Australië zoekt bedrijven en instellingen die het Great Barrier Reef willen steunen. Met het geld wil de Australische overheid het grootste koraalrif ter wereld verbeteren en beschermen tegen de klimaatverandering.

Bedrijven kunnen kiezen uit verschillende projecten, waarvan de kosten variëren van rond de 1 miljoen euro tot ruim 4 miljoen euro. Zo kan voor 650.000 euro het herstellen van de broedgebieden voor zeevogels ondersteund worden. En voor 4,5 miljoen euro (het duurste project) kan de bestrijding gefinancierd worden van de doornenkroon. Deze zeesterachtige eet koraal en bedreigt zodoende het Great Barrier Reef.

Verdoezelen

De Australische minister van Milieu, Greg Hunt, nodigt de geldschieters uit om ook met eigen ideeën te komen om het rif te behouden en verbeteren. In ruil voor hun sponsoring hebben bedrijven en instellingen het recht om het koraalrif te gebruiken in marketingcampagnes.

Critici van het plan wijzen erop dat (sterk) vervuilende bedrijven op deze manier mooi weer kunnen spelen. Ondertussen kunnen ze doorgaan met het vervuilen van het milieu en daarmee het rif bedreigen.

Lachwekkend

"Het is hetzelfde als wanneer de tabaksindustrie ziekenhuizen zou sponsoren", zegt Larissa Waters, senator van de politieke partij de Groenen tegen persbureau AFP. Ze vindt het sponsorplan daarnaast ook lachwekkend, omdat de overheid recent nog zijn goedkeuring heeft gegeven aan de opening van een nieuwe kolenmijn, en aan de andere kant de effecten van die mijn wil bestrijden met sponsoring van het koraalrif.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl