NOS NieuwsAangepast

Hooikoorts en lente in de kerstperiode

Door het zachte weer staan sommige bomen alweer in bloei en zijn er uitzonderlijk veel mensen met hooikoortsklachten. Daarnaast is de aard van die klachten extreem. "De hazelaar heeft nu al katjes, terwijl dat normaal pas half februari het geval is", zei bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit in het NOS Radio 1 Journaal.

Mocht het deze winter nog gaan vriezen, dan levert dat volgens Van Vliet geen problemen op voor de bomen die nu in bloei staan. Hij wijst erop dat het vroegbloeiers zijn.

Hooikoortspatiënten houden nog wel even last van hun klachten. De komende dagen blijft het nog warm voor de tijd van het jaar. Met temperaturen van rond de 12 graden aan het einde van de week, ligt het kwik 6 graden boven het gemiddelde. Een record is dat nog niet: op 24 december 1977 werd het 15,3 graden.

Niet alleen in Nederland is het warm, maar ook in de Alpen. Zelfs op 2000 meter hoogte liggen de temperaturen nog boven het vriespunt. Op de hoger gelegen pistes kan er wel al geskied worden, maar daar komt nog wel veel kunstsneeuw aan te pas.

Morgen wordt er lichte sneeuwval verwacht aan de noordkant van de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Vanaf dit weekend neemt de kans op sneeuwval in de wintersportgebieden weer toe.

Horrorwinter

Door de aanhoudende zachte temperaturen in Nederland staat wel vast dat de weermannen van de NOS voorlopig geen vragen meer krijgen over een witte Kerst, Elfstedentocht of horrorwinter. Of dat aan de hogere temperaturen of aan de oproep van NOS-weerman Gerrit Hiemstra ligt, is niet bekend.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl