Yassin Ayoub
NOS Voetbal

Yassin Ayoub, strateeg met groeistuipen

In Utrecht hebben ze het over de wedstrijd van het jaar. Een kraker, die vanmiddag om half 1 zonder Ajax-supporters en met een lege Bunnikside wordt gespeeld.

"Natuurlijk geeft het een boost om tegen Ajax te spelen", stelt Yassin Ayoub, spelmaker en strateeg in de Galgenwaard. "In een Champions League-finale heb je veel meer zin dan in een oefenwedstrijd".

Ayoub: extra gemotiveerd tegen Ajax

De Toekomst

Ondanks zijn 21 jaar beweegt Ayoub zich al jaren als een veldheer binnen de lijnen. Een veldheer met gebruiksaanwijzing, dat wel.

Ayoub verhuisde op zijn vijfde van Marokko naar Amsterdam-Noord, begon met voetballen bij ASV De Dijk en belandde via Haarlem in de jeugdopleiding van Ajax. Daar werd hij als speler van de C1 weggestuurd. Na een vechtpartij in de kleedkamer op De Toekomst weigerde de trotse puber excuses te maken.

Revanchegevoelens heeft hij niet. Nou ja, een beetje. "Ik heb het wel ergens in mijn achterhoofd", bekent Ayoub na enig aandringen. "Je wil jezelf bewijzen. Ik heb toch het profvoetbal gehaald en ben een degelijke speler geworden."

In een Champions League-finale heb je veel meer zin dan in een oefenwedstrijd.

Yassin Ayoub

Hartstoornis

Die uitspraak is niet alleen bescheidenheid. Op zijn zestiende werd bij Ayoub een hartafwijking geconstateerd. Uitgebreid onderzoek wees uit dat een extra ader te veel bloed naar zijn hart pompt, wat hartritmestoornissen kan veroorzaken. Een kijkoperatie wees uit dat er geen acuut gevaar is, maar dat hij op latere leeftijd wel een verhoogd risico loopt.

Belangrijker, Ayoub mocht weer voetballen en werd enkele maanden later Europees kampioen met Oranje onder 17. "Het is geen fijn idee, maar mocht het ooit opspelen dan ben ik een oude man", vertelde Ayoub destijds. "Ik mag gelukkig gewoon voetballen."

Groeistuipen

Inmiddels is Ayoub bezig aan zijn derde seizoen als basisspeler in De Galgenwaard. De start onder de nieuwe trainer Erik ten Hag was moeizaam. "Iedere trainer heeft zijn eigen visie en wij moeten daar als spelers aan wennen."

Zo ook Ayoub. In oktober werd hij disciplinair geschorst. Hij zou afspraken niet nakomen en zou diverse keren te laat zijn gekomen. Hij trainde een week mee met het tweede en miste daardoor het uitduel met Roda JC. Een leermoment voor Ayoub, die nu wel berouw toonde.

Yassine Ayoub met topscorer Sébastien Haller

Fijnproever

Sindsdien is de weg naar boven ingezet. Een kwestie van patronen, afspraken en vele uren trainingsarbeid. "Het gaat om details. Wij spelen 5-3-2, dus dan gaat het om: wanneer moet de back 'hoog spelen', wanneer moet een middenvelder 'eroverheen', wanneer moet de 'punt naar achteren vrijgespeeld worden'..."

Abracadabra voor de leek, smullen voor de tactische fijnproever. Ayoub lacht. "Voetbal is wiskunde. En ik kan goed rekenen."

Voetbal is wiskunde. En ik kan goed rekenen.

Yassin Ayoub

Perfecte wapen

Het strijdplan voor de wedstrijd van het jaar ligt klaar. "Als je heel compact speelt, worden zij onrustig", doceert Ayoub. "Dan gaan zij moeilijke ballen spelen. En wij hebben gewoon hele goede spelers voorin, die een bal kunnen vasthouden en ook een individuele actie hebben. Ik denk dat dat tegen Ajax het perfecte wapen is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl