Kinderen in een tentenkamp op het Griekse eiland Lesbos
NOS Nieuws

Kinderombudsman wil dat Europa leiding neemt in vluchtelingencrisis

Kinderombudsman Marc Dullaert maakt zich grote zorgen over de omstandigheden waarin kindvluchtelingen in Europa leven. "We krijgen signalen binnen over misbruik, mensenhandel en kinderen die in de gevangenis worden gezet", zei Dullaert in het NOS Radio 1 Journaal.

Marc Dullaert is naar de grens tussen Griekenland en Macedonië gereisd, waar de Griekse politie gisteren een groot vluchtelingenkamp heeft ontruimd. "Naar verluidt zitten daar een heleboel mensen vast en daarom wil ik er poolshoogte gaan nemen", aldus de kinderombudsman. "Er is een aantal mensen daar in grote verwarring, dus ik hoop straks te horen wat daar gebeurd is en wat er nu nog speelt."

In september heeft het Europese netwerk van kinderombudsmannen een werkgroep opgericht die onderzoekt hoe het met de kindvluchtelingen gaat. Dullaert is voorzitter van dat Europese netwerk en leidt ook de werkgroep. Volgens de kinderombudsman is de helft van alle vluchtelingen minderjarig.

'Het is bijzonder schokkend en pijnlijk om te zien'

"Hulporganisaties doen erg hun best en doen wat er mogelijk is, maar hulp en regie ontbreken volledig op Europees niveau", zegt de kinderombudsman. Hij wijst er verder op dat alle Europese landen het VN-kinderrechtenverdrag hebben ondertekend. Hierin staat onder meer dat kinderen, ongeacht hun nationaliteit, recht hebben op onderwijs en goede zorg.

"Het zijn ontberingen. Jonge kinderen, ook baby's, die overlijden aan onderkoeling en een tekort hebben aan alles: voeding, dekens, kleding", aldus de kinderombudsman. Volgens hem kunnen de problemen opgelost worden en snapt hij niet waarom dat dan niet gebeurt. "Het is voor mij een groot vraagteken."

Aanbevelingen

In september uitte de kinderombudsman ook al zijn zorgen over de situatie van kindvluchtelingen. In januari komen de Europese kinderombudsmannen met aanbevelingen over wat er moet gebeuren voor kindvluchtelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl