Staatssecretaris Van Rijn wil niet vooruitlopen op een faillissement van TSN
NOS Nieuws

Van Rijn: thuiszorg wordt altijd geleverd

Mensen die zorg nodig hebben zullen die altijd krijgen, door welke organisatie die dan ook wordt geleverd. Dat zegt staatssecretaris Van Rijn over het dreigende faillissement van thuiszorgorganisatie TSN.

TSN vroeg uitstel van betaling aan voor het deel van de organisatie dat zich bezighoudt met huishoudelijke zorg. Daar werken 12.000 medewerkers die zorg bieden aan 40.000 mensen.

Van Rijn wil niet vooruitlopen op het dreigende faillissement: "Het bedrijf heeft uitstel van betaling aangevraagd. Daar moet de curator nu eerst naar kijken."

Kostprijs

Volgens de directeur van TSN is het dreigende faillissement het gevolg van bezuinigingen. Het bedrijf legt 6 euro per uur toe op zorg en vindt dat de overheid meer zou moeten betalen. "Ik verwacht dat de politiek zijn verantwoordelijkheid neemt en deze tragedie stopt; niemand wordt er beter van als TSN omvalt", zegt directeur Zion Jongstra.

Volgens oppositiepartij SP moet er een basistarief komen voor de thuiszorg. Daarmee zouden organisaties in heel Nederland hetzelfde minimumbedrag krijgen voor de zorg die zij leveren.

Volgens Van Rijn is het niet zijn taak om bedragen vast te stellen. "De kostprijs ligt voor elk bedrijf anders. Dat hangt af van het bedrijf. Een bedrijf kan de prijzen te laag vinden, maar dat zijn afwegingen die het zelf moet maken. Mijn verantwoordelijkheid is dat mensen zorg krijgen."

Van Rijn: wie zorg nodig heeft krijgt dat

Volgens het CDA zijn de problemen in de thuiszorg al heel lang bekend maar doet Van Rijn te weinig. "Het wordt echt tijd dat hij gaat onderzoeken wat er mis is. Er zijn namelijk veel berichten dat de tarieven te laag zijn", zegt Kamerlid Keijzer. Een minimumtarief zoals de SP voorstelt is voor haar een uiterste mogelijkheid.

Coalitiepartijen VVD en PvdA benadrukken dat de situatie bij TSN vooral vervelend is voor cliënten en personeel. "Maar we moeten eerst wachten hoe de rechter oordeelt over het uitstel van betaling, voordat we met vingers gaan wijzen", zegt Kamerlid Potters van de VVD.

De PvdA rekent erop dat Van Rijn zich zal inzetten zodat mensen ondersteuning blijven krijgen en medewerkers niet op straat komen te staan. "Het is van belang dat er zo snel mogelijk een oplossing komt", zegt Kamerlid Van Dijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl