NOS Nieuws

Na ABN Amro gaat ook verzekeraar ASR naar de beurs

Dijsselbloem over beursgang ASR: de staat hoeft geen verzekeringsbedrijf te runnen

Na ABN Amro brengt de staat vanaf de eerste helft van 2016 ook verzekeraar ASR naar de beurs. Dat heeft minister Dijsselbloem van Financiën bekendgemaakt.

Dijsselbloem hoopt met de beursgang minimaal de boekwaarde van 3,2 miljard euro binnen te halen. "Het gaat goed met het bedrijf, er worden goede resultaten gehaald, en de staat hoeft geen verzekeringsbedrijf te runnen".

Serieus bod

Bij de beursgang wil minister Dijsselbloem eerst een minderheid van de aandelen verkopen, de rest van de aandelen volgt daarna stapsgewijs. De omvang van de pakketten hangt af van de interesse en de prijs van dat moment.

Dijsselbloem sluit ook gehele verkoop aan één partij niet uit, als die partij met een serieus bod komt.

Klanten

Voorzitter van de Raad van Bestuur van ASR Baeten staat helemaal achter de beursgang.

"We hebben vanaf het moment dat ASR werd genationaliseerd samen met alle medewerkers hard gewerkt om een financieel solide en maatschappelijk nuttige en gewenste verzekeraar te worden die op enig moment weer terug kan keren naar privaat eigendom", zegt Baeten. Hij benadrukt dat de beursgang geen gevolgen heeft voor de klanten.

Nationalisaties

De staat betaalde voor ASR 3,65 miljard euro. Daar kwam 700 miljoen aan rentelasten bij. Aan dividend ontving de staat weer 400 miljoen euro.

ASR maakte deel uit van Fortis Nederland/ABN AMRO dat in 2008 werd genationaliseerd. In 2013 werd SNS Reaal genationaliseerd. Bij beide nationalisaties kondigde het kabinet aan de financiële instellingen terug te zullen brengen naar de markt, zodra dat mogelijk en verantwoord is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl