Jonge zelfstandigen aan het werk in Utrecht
NOS Nieuws

Zzp'ers en mkb'ers weten weinig van nieuwe financieringsvormen

Nieuwe vormen van financiering van een bedrijf zijn nog erg onbekend bij zelfstandigen en mkb-ondernemers. Ze maken nog steeds vooral gebruik van bankenleningen of sluiten een hypotheek af.

Als de zoektocht naar traditionele vormen van financiering spaak loopt, stoppen ze vaak met hun pogingen om extra financiering te krijgen. Dat concludeert de Kamer van Koophandel (KvK) na onderzoek in samenwerking met de Hogeschool Utrecht.

Familie of vrienden

In het onderzoek legden de onderzoekers 24 vormen van financiering en 14 overheidsregelingen voor aan 6500 mkb'ers en zelfstandigen. Het bleek dat de verschillende overheidsregelingen nauwelijks bekend zijn.

De ondernemers kloppen voor geld vaak aan bij de bank, voor het afsluiten van een hypotheek of een lening. Daarnaast vragen ze ook vaak vrienden of familie om geld.

Mkb'ers zijn iets beter op de hoogte van de verschillende financieringsvormen dan zzp'ers. Wat opvalt is dat veel zzp'ers wel bekend zijn met de starterslening, crowdfunding en het overbruggingskrediet, maar dat slechts een fractie van hen daar gebruik van maakt. De KvK heeft niet onderzocht hoe dat komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl