NOS Nieuws

Lente in de herfst: zaterdag mogelijk 20 graden

Komend weekend wordt het bijzonder warm voor deze tijd van het jaar. Zaterdag kan het in het zuiden van het land 20 graden worden. Dat blijkt volgens Weerplaza uit Amerikaanse en Europese weermodellen.

Het Amerikaanse weermodel is het meest optimistisch en voorspelt dat het in Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant en Limburg 20 graden gaat worden. Het Europese model is iets minder positief en denkt dat het alleen in Brabant en delen van Limburg 18 tot 20 graden kan worden.

Als het zaterdag inderdaad 20 graden wordt, is dat de warmste 7 november sinds 1955. Warme dagen in november zijn niet uitzonderlijk, maar wel bijzonder. Gisteren tikte de thermometer in Maastricht bijna de 21 graden aan. Daarmee was het de op drie na warmste 3 november sinds het begin van de metingen in 1901.

De warmste novemberdag tot nu toe is 1 november vorig jaar. Toen werd het 22 graden in Ell. Na 7 november was het nooit warmer dan 20 graden. De novemberdagen met 20 graden zijn tot nu toe overigens alleen voorbehouden aan gebieden ten zuiden van de grote rivieren. In de database van het KNMI komen alleen Eindhoven, Maastricht, Arcen en Ell voor.

Dat het zaterdag zo warm kan worden, komt door een randje van een hogedrukgebied dat zaterdag boven Nederland ligt. Depressies die naast dat gebied over de Britse eilanden naar Scandinavië trekken, voeren extra warme lucht aan, waardoor de temperatuur stijgt.

Optimaal genieten van het lenteweer zaterdag gaat helaas niet lukken. Volgens Weerplaza begint de dag met regen, waarna het in de middag pas opklaart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl