NOS Sport

NOC*NSF zoekt olympisch kampioenen van 2020

NOC*NSF zoekt olympische kampioenen van 2020

Misschien is je korfballende buurmeisje wel de Dafne Schippers van de Spelen van 2020. En wellicht loopt de aanvoerder van het Nederlandse volleybalteam in 2022 zich nu nog te vervelen op de tennisbaan. Sportkoepel NOC*NSF is op zoek naar de olympisch kampioenen van de toekomst. Daarom wordt komende zondag voor de tweede keer de Talentdag georganiseerd.

Kinderen tussen 12 en 18 jaar worden op de Talentdag uitgebreid doorgelicht en getest op hun olympische potentie. "Het klinkt misschien wat oostblokachtig, maar kinderen kunnen hun kwaliteiten laten meten", zegt Alexander Brouwer, ambassadeur van het talentherkenningsprogramma van NOC*NSF. "En het wordt ook meteen duidelijk in welke sport ze op een goede manier door zouden kunnen gaan."

Laatspecialisatiesporten

Want kinderen die nu voetballen of tennissen, zouden in potentie wel veel beter kunnen zijn in een hele andere sport. NOC*NSF spreekt van 'laatspecialisatiesporten': sporten met onderscheidende fysieke kenmerken, die soms pas na de groeispurt duidelijk worden. Dat is het geval bij sporten als volleybal, roeien, baanwielrennen en atletiek.

Brouwer is zelf een voorbeeld van een sporter die pas op latere leeftijd tot bloei kwam in een andere sport. Hij begon als voetballer, maar toen groot succes er niet in leek te zitten, stapte hij op 15-jarige leeftijd over op volleybal. Dat leidde in 2013 tot de wereldtitel in het beachvolleybal. "Dat wil ik aan kinderen overbrengen", aldus Brouwer.

Atletiektalent

Een jaar geleden werd de eerste Talentdag van NOC*NSF gehouden. Van de 520 talenten die zich daarvoor hadden aangemeld, gingen er bijna honderd na de test een vervolgtraject in. Van hen zijn er nu nog vier over. Een van hen is de 19-jarige Chidel Cecilia. Een jaar geleden nog een redelijke voetballer die ook een beetje honkbalde, nu een van de grootste Nederlandse atletiektalenten.

"Ik werd er vaak mee geconfronteerd dat ik vrij snel kon rennen", vertelt Cecilia. "En ik was voetbal wel een beetje zat. Voor de een is sport een hobby, een ander wil echt presteren. En als je bij voetbal niet echt hogerop kan komen, ga je een andere sport zoeken waar je wel iets uit kan halen."

Op de Talentdag viel zijn enorme explosiviteit, zijn fysiek en zijn sprongkracht op. "Hij loopt nu 10.9 op de 100 meter", zegt zijn atletiektrainer Rogier Ummels. "Dat is een aardige tijd voor zijn leeftijd, maar er moet nog wel wat gebeuren voor hij kan doorstoten naar de seniorentop. Maar hij is pas 19, de rek is er zeker nog niet uit."

Brits voorbeeld

De Talentdag van NOC*NSF is geïnspireerd op een model in Groot-Brittannië. Daar wordt sinds 2007 al op soortgelijke wijze naar jonge sporttalenten gezocht, met een budget dat tien keer hoger is dan dat van NOC*NSF. Maar de resultaten zijn dan ook niet mis.

Er zijn al meer dan honderd sporters van wereldniveau uit voortgekomen, onder wie drie olympische medaillewinnaars: Helen Glover (goud bij het roeien in 2012), Lutalu Muhammad (brons op taekwondo in 2012) en Lizzy Yarnold (goud op de skeleton in Sotsji).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl