In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Miljoenen euro's voor onderzoek naar 'broze-bottenziekte'

Brussel geeft 6,6 miljoen euro subsidie voor onderzoek van onder meer het Leids Universitair Medisch Centrum en het UMC in Utrecht naar behandeling van 'broze-bottenziekte'. De artsen willen baby's nog voordat ze zijn geboren helpen, meldt Omroep West.

De ziekte, osteogenesis imperfecta genoemd, komt voor bij 1 op de 10.000 tot 20.000 baby's. Kinderen met de ziekte groeien slecht en breken makkelijk hun botten, soms al in de baarmoeder.

Stamcellen

Nu is er nog geen goede behandeling voor osteogenesis imperfecta. Soms krijgen baby's stamcellen toegediend, maar na de geboorte is het risico op afstoting daarvan groot. Daarom willen de artsen de cellen al geven terwijl de kinderen nog in de baarmoeder zitten.

Voor het onderzoek worden in drie jaar tijd twintig kinderen in de baarmoeder behandeld. Als de aanpak aanslaat, wordt die na de geboorte voortgezet. De onderzoekers verwachten niet dat de kinderen helemaal genezen, maar wel dat ze minder botbreuken hebben, beter groeien en minder pijn hebben.

Andere ziektes

Als de therapie werkt, kan de techniek mogelijk ook bij andere ziektes worden gebruikt. Bijvoorbeeld om taaislijmziekte, bloedziektes of immunologische stoornissen te behandelen.

Naast het LUMC en het UMC werken ook het University College London en een Zweedse medische universiteit aan het onderzoek.

Advertentie via Ster.nl