Een kamer waarin dodelijke injecties worden toegediend
NOS Nieuws

Rechter Arkansas verbiedt executie acht gevangenen

Een rechter in de Amerikaanse staat Arkansas heeft de executie van acht gevangenen verboden. Volgens de rechter is niet te controleren waar de dodelijke injecties vandaan komen en wat de eventuele bijwerkingen zijn.

Arkansas heeft onlangs een wet aangenomen die bepaalt dat de Amerikaanse staat niet bekend hoeft te maken bij wie het de dodelijke injectiemiddelen heeft gekocht. Dit om te voorkomen dat fabrikanten onder druk worden gezet door aandeelhouders en activisten en stoppen met het maken en leveren van de middelen.

Gevangenen kunnen nu niet controleren wat de bijwerkingen zijn. Volgens de rechter kan dan ook niet worden uitgesloten dat de ter dood veroordeelden tijdens de executie veel pijn lijden. De executie van de acht gevangenen zou de eerste in tien jaar tijd zijn in Arkansas.

Hartaanval

Gevangenissen in de Verenigde Staten hebben al geruime tijd moeite met het vinden van geschikte injectiemiddelen. Farmaciebedrijven over de hele wereld weigeren nog langer middelen te verkopen als ze gebruikt worden om de doodstraf uit te voeren. Hierdoor roepen gevangenissen de hulp in van wat wordt genoemd 'individuele farmaceuten'.

De executie van Clayton Lockett in april vorig jaar deed veel stof opwaaien, omdat de dodelijke injectie niet goed werkte. Na het toedienen van de gifcocktail bleef Lockett nog drie kwartier leven. Uiteindelijk overleed hij niet aan de gevolgen van de injectie, maar aan een hartaanval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl