NOS Nieuws

Het regent eikels en beukennootjes

Het is oppassen geblazen als je in bossen en parken bent, want het regent deze herfst eikels en beukennootjes. De afgelopen maanden hebben eiken en beuken veel meer vruchten geproduceerd dan andere jaren.

Ze vallen nu massaal uit de bomen. Je ziet het aan de deels stuk getrapte eikels en beukennootjes op glibberige fiets- en voetpaden.

De uitbundige oogst is opmerkelijk, vooral omdat de beuk nu al drie jaar achter elkaar vol hangt met nootjes. "Gebruikelijk komen er het ene jaar wel beukennootjes en het andere jaar niet, maar dit is al het derde jaar dat ze er zijn", zegt bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen.

We hebben dit 25 jaar niet zo meegemaakt

Bioloog Arnold van Vliet

Niet alleen in Nederland, in heel Europa vallen eikels en beukennootjes als rijpe appels uit de boom. Biologen staan voor een raadsel. Mogelijk hebben het relatief koude voorjaar, gevolgd door een droge periode en daarna een natte zomer dit in de hand gewerkt. "We hebben dit in 25 jaar niet zo meegemaakt", zegt Van Vliet.

Fietsers en wandelaars hebben het even minder leuk, maar dieren die eikels en beukennootjes op hun menu hebben staan, doen er hun voordeel mee. Eekhoorns, sommige vogelsoorten zoals de Vlaamse gaai, en zwijnen kunnen hier een winter lang van profiteren.

Van Vliet verwacht dat we de overvloed aan eikels en beukennootjes zullen terugzien in de populatie zwijnen. "Biggen die de komende maanden worden geboren, hebben nu meer kans om de winter door te komen dan normaal. Er zijn nu al veel zwijnen, de kans is groot dat we volgend jaar boven het record van 2008 uitkomen."

De vraag is wel of er voor al die zwijnen volgend jaar nog wat te eten is, zegt Van Vliet. "De kans is groot dat er dan geen beukennootjes groeien."

Het verhaal gaat dat een rijk eikeljaar doorgaans gevolgd wordt door een strenge winter. Van Vliet zegt dat dit niet meer dan een volkswijsheid is. "De natuur kan het weer niet voorspellen en zeker niet bepalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl