Betogers in Brussel raakten kort slaags met de politie
NOS Nieuws

Relletjes bij Belgische demonstratie tegen regeringsbeleid

In Brussel hebben tienduizenden Belgen gedemonstreerd tegen het beleid van de centrum-rechtse regering van premier Michel. Aan het eind van de betoging raakten tientallen relschoppers kort slaags met de politie. Er zijn 25 demonstranten aangehouden.

Met de nationale betoging stonden de drie grootste vakbonden van België stil bij het jubileum van de regering, die vandaag een jaar geleden aan de macht kwam. Het kabinet wil onder meer de arbeidsmarkt hervormen en de pensioenleeftijd verhogen.

Weinig effect

"Volgens de vakbonden moet de gewone mens bloeden, terwijl rijke mensen en grote bedrijven worden ontzien", zegt NOS-correspondent Joris van Poppel. Maar de demonstraties en stakingen van het afgelopen jaar hebben volgens Van Poppel weinig effect. "Er zijn wel wat maatregelen verzacht, maar het grootste deel van de hervormingen wordt gewoon doorgevoerd."

Volgens de vakbonden waren er bijna 100.000 betogers. De politie houdt het op 81.000.

De betoging van vandaag volgt op de 'hete herfst' van vorig jaar, toen vier maandagen op rij werd gestaakt. Die reeks werd voorafgegaan door een betoging waar 120.000 mensen op afkwamen en werd afgesloten met een landelijke staking.

Rellen

De protestmars van vandaag zorgde voor een verkeerschaos in en rond het centrum van Brussel.

Rellen bij demonstratie in Brussel

Toen de betoging om 14.00 uur eindigde bij het Zuidstation, braken rellen uit. Tientallen jongeren, volgens ooggetuigen vooral anarchisten, en een paar Antwerpse havenarbeiders probeerden verder te trekken. Relschoppers gooiden rookbommen, stenen en andere spullen naar agenten die hen wilden tegenhouden. De politie zette daarop waterkanonnen en traangas in.

Chaos

Vorig jaar ontaardde een betoging in chaos. De politie moest in actie komen tegen betogers die met stenen gooiden en verkeerslichten vernielden. Ook werd toen veel vuurwerk afgestoken.

Om een herhaling van vorig jaar te voorkomen hadden de vakbonden hun leden nu opgeroepen geen vuurwerk mee te nemen en zich te houden aan de route van de betoging.

'We worden voor de gek gehouden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl