NOS Nieuws

Paus-ontmoeting met weigerambtenaar 'geen steunbetuiging'

De ontmoeting vorige week tussen paus Franciscus en de Amerikaanse weigerambtenaar Kim Davis mag niet gezien worden als een steunbetuiging aan haar adres. Dat heeft het Vaticaan gezegd in een verklaring.

Davis bracht vorige week een bezoek aan de ambassade van het Vaticaan in Washington. Paus Franciscus was in de Verenigde Staten voor een zesdaags bezoek.

Volgens het Vaticaan was Davis een van de tientallen mensen die waren uitgenodigd en is de paus niet ingegaan op de details van haar zaak.

De advocaat van Davis spreekt dat tegen. Volgens hem had Davis een privé-audiëntie met Franciscus, waarbij de paus haar een rozenkrans gaf. Het personeel van de ambassade had haar gevraagd haar haardracht aan te passen, zodat ze niet herkend zou worden, aldus de advocaat.

Spijt

Davis heeft begin september vijf dagen in de gevangenis gezeten omdat zij homohuwelijken weigerde te voltrekken. Het homohuwelijk strookt volgens Davis niet met haar geloof.

Kort na de ontmoeting met de paus zei de weigerambtenaar tegen televisiezender ABC dat de ontmoeting "erg indrukwekkend" was en dat de paus haar had omhelsd en bedankt voor haar moed. Dat wordt nu tegengesproken door het Vaticaan.

Een anonieme bron zei tegen persbureau Reuters dat er bij het Vaticaan een "gevoel van spijt" heerst over de ontmoeting met Davis.

De paus werd in de Amerikaanse pers geprezen voor de manier waarop hij praatte over controversiële zaken als vluchtelingen, het homohuwelijk en armoedebestrijding. Het bezoek van Davis aan Franciscus paste niet in die mediastrategie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl