In 1968 was roken in de auto nog doodgewoon, getuige deze sigarettenstandaard
NOS Nieuws

Britten krijgen boete voor roken met kinderen in auto

In Groot-Brittannië is roken in de auto als er ook minderjarigen meerijden vanaf vandaag passé. Er is een wet in werking getreden die dat verbiedt. Wie toch met een opgestoken sigaret of sigaar in zijn wagen wordt gesnapt, kan een boete krijgen van 50 pond, een kleine 68 euro. Als de roker niet zelf rijdt, kan ook de bestuurder bestraft worden.

De wet moet jongeren tot 18 jaar beschermen tegen meeroken. De vieze lucht die ze inademen, vergroot de kans op ziektes en aandoeningen als hersenvliesontsteking, kanker, bronchitis, longontsteking en astma, stelt de Britse regering. Het Britse longfonds voerde de afgelopen maanden een felle campagne om tot een verbod te komen.

Weinig handhaving

Een klopjacht op rokers met kinderen in de auto zal er niet komen. De politie heeft al aangegeven dat agenten de wet niet streng gaan handhaven. De regels gelden niet voor mensen die rijden in een cabrio met het dak naar beneden, maar alleen de ramen open is niet voldoende. E-sigaretten vallen buiten het verbod.

Het rookverbod is niet het enige dat de Britse overheid doet om roken te ontmoedigen. Zo heeft het Lagerhuis al ingestemd met een wet die kleuren en logo's op sigarettenpakjes verbiedt.

Auto is privébezit

Er hebben zich al Britten gemeld die aankondigen dat ze de regels aan hun laars gaan lappen. "Ik rij vaak lange afstanden in de auto", zegt een vrouw tegen de BBC. Ze ziet haar auto als haar privébezit waar ze moet kunnen roken. "En ik ga niet elk uur stoppen bij een benzinepomp terwijl de kinderen op de achterbank roepen: "zijn we er al" of "wanneer zijn we er nou?""

De vrouw woonde ooit in Londen en heeft niet het idee dat die omgeving gezond was. "Ik woonde in een gebied waar soms smog hing. Dat was vast schadelijker dan sigarettenrook."

De vrouw is niet de enige die vindt dat de overheid erg ver gaat in de strijd tegen roken, vertelt correspondent Tim de Wit.

Ook in Nederland gaan stemmen op om roken met kinderen in de auto uit te bannen. Onlangs hielden long- en kinderartsen daarvoor een pleidooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl