NOS NieuwsAangepast

Reorganisatie rechtbanken zet kwaad bloed bij rechters

  • Jan van Loenen / Nieuwsuur
    Rechters protesteren voor het gerechtsgebouw in Almelo
  • Twitter / Marjet van der Lecq
    Protest bij de rechtbank in Almelo
  • ANP
    De rechtbank in Almelo tijdens een belangrijke zitting

Rechters zijn verbolgen over reorganisatieplannen binnen de rechtbanken. De Raad voor de Rechtspraak, die het financiële beleid voert, wil daarmee geld vrijmaken voor personeel en de kwaliteit van de rechtspraak.

Als het aan de raad ligt zijn er over vijf jaar nog dertien rechtbanken die zich met alle zaken mogen bezighouden, zeven minder dan nu. Die zeven mogen straks alleen nog maar veelvoorkomende zaken behandelen.

Ontoegankelijk

De rechtbank in Almelo is een van die zeven locaties waar straks een stuk minder zaken voorkomen. 45 van de 50 rechters hebben een protestbrief ondertekend, waarmee ze de politiek waarschuwen. Zij vrezen dat de rechtspraak in Twente minder toegankelijk wordt.

De magistraten van de zes andere rechtbanken zijn teleurgesteld en spreken van een ontmanteling van de rechtspraak. De president van de Haarlemse rechtbank, Evert van der Molen, legt zelfs zijn functie neer. Hij wordt weer rechter.

Voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de Rechtspraak zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de rechtspraak niet ontoegankelijker wordt. "Juist alle veelvoorkomende zaken waarvoor de burger bij de rechter moet zijn, blijven dichtbij."

Reuring

Maar in grotere, complexere zaken neemt de afstand juist toe, zegt strafrechtadvocaat Wim Anker. Hij vindt het een goed uitgangspunt dat de raad meer wil investeren in personeel en kwaliteit. “Maar als je het rapport goed leest, dan zijn de gevolgen heel groot.” Anker zei in het NOS Radio 1 Journaal te vrezen dat de herindeling een voorbode is voor de definitieve sluiting van de zeven rechtbanken.

Bakker noemt dat geen reëel scenario. Hij zegt dat in de wet staat dat er 32 plekken moeten zijn waar rechtspraak plaatsvindt.

Doordat er straks minder volledige rechtbanken zijn, moeten gedetineerden, advocaten en publiek verder reizen om een rechtszaak bij te wonen. "Je moet daar recht spreken waar het conflict is ontstaan. Daar is de reuring het grootst, niet 100 kilometer verderop", volgens Anker.

Ontslagen

In de plannen van de raad worden er geen rechters ontslagen. Wel verdwijnen 950 arbeidsplaatsen bij de griffie doordat steeds meer zaken voor een deel via internet worden afgehandeld.

De plannen zijn nog niet definitief. Deze week onderzoekt de Raad voor de Rechtspraak de haalbaarheid van de plannen en het draagvlak. Daarna neemt de raad een definitief besluit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl