NOS Nieuws

Van der Steur: al meer beveiliging op stations

Van der Steur: meer patrouilles in de trein

Minister Van der Steur zegt dat naar aanleiding van de terreurpoging in de Thalys de beveiliging op Nederlandse stations al is aangescherpt. Eerder lieten de politici hier, in tegenstelling tot België, doorschemeren dat ze geen aanleiding zagen om extra maatregelen te nemen.

Na het overleg met zijn Europese collega's laat Van der Steur weten dat er in Nederland wel aanpassingen zijn gedaan. "De meeste reizigers zullen al gezien hebben dat we in Nederland al besloten hebben om de beveiliging op stations en de patrouilles in de treinen samen met België te intensiveren. Dat allemaal om zoveel mogelijk de veiligheid van de treinpassagiers te garanderen."

Europese afspraken

Vanavond maakte Van der Steur afspraken met zijn Europese collega's over de extra controles op treinen en stations. Volgens de minister is er sprake van een goede balans tussen veiligheid en vrijheid. "We moeten maatregelen nemen die aan de veiligheid bijdragen en tegelijkertijd zoveel mogelijk vrijheid voor passagiers overlaten."

Of er ingrijpendere maatregelen nodig zijn, zoals het niet meer anoniem kunnen kopen van een kaartje of inchecken zoals bij een vliegveld, weet Van der Steur nog niet. "We gaan over een aantal onderwerpen nog verder praten."

In oktober heeft staatssecretaris Mansveld een overleg in Luxemburg om te kijken of er iets moet veranderen aan het kaartjessysteem van internationale treinen.

Schengen

Aan het Verdrag van Schengen (en dus het vrije vervoer van goederen en personen), willen de Europese ministers niet morrelen. "Vrij kunnen reizen in Europa is de basis voor het succes van onze economie. Schengen blijft, daar zijn alle ministers het over eens. Maar we zijn altijd bereid om te praten over wijzigingen als die noodzakelijk zijn."

Het spoedoverleg van vanavond werd gehouden naar aanleiding van de terreurpoging op de Thalys naar Parijs van vorige week. Een 25-jarige man stapte zwaarbewapend een coupé binnen en begon te schieten, maar medepassagiers konden voorkomen dat hij slachtoffers maakte.

De genomen maatregelen kunnen terreurdaden niet helemaal voorkomen, zegt Van der Steur. "De kans dat zo'n incident zich voordoet zal kleiner worden. Maar je moet altijd realistisch zijn, en erkennen dat honderd procent veiligheid niet bestaat. Ook ik kan niet garanderen dat er nooit een terroristische aanslag zal plaatsvinden in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl