President Obama en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping in november 2014
NOS Nieuws

VS wil dat Chinese geheim agenten stoppen met intimidaties

Het Witte Huis wil dat China met onmiddellijke ingang stopt met het intimideren van Chinese vluchtelingen in de VS. De vluchtelingen worden door Chinese geheim agenten onder druk gezet om terug te keren naar hun vaderland.

Onder de naam 'Fox Hunt' zoekt de Chinese geheime dienst wereldwijd actief naar Chinese vluchtelingen. Voornamelijk Chinezen die verdacht worden van corruptie zijn het doelwit van de operatie. Zodra de geheime dienst iemand gevonden heeft, wordt hij geïntimideerd met het doel om terug te verhuizen. Hierbij wordt onder meer de in China achtergebleven familie bedreigd. Sinds 2014 zijn er volgens het Chinese ministerie van Veiligheid 930 vluchtelingen teruggekeerd.

Gevolgen

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt tegen The New York Times dat vluchtelingen hun straf in het thuisland niet kunnen ontlopen door naar de VS te vluchten. De woordvoerder zei ook dat de VS China wil helpen met het opsporen en uitleveren van verdachten, maar dat het land dan wel met bewijzen moet komen. Dat is ondanks herhaaldelijke verzoeken niet gebeurd.

De waarschuwing van Washington aan Peking heeft vooralsnog geen gevolgen. Maar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt er wel bij dat buitenlandse agenten binnen de VS niet zonder toestemming op mogen treden.

Spanningen

De spanningen tussen beide landen zijn de laatste tijd weer opgelopen. Zo verdenkt de VS China ervan achter de hack te zitten waarbij miljoenen persoonlijke gegevens van Amerikaanse ambtenaren zijn buitgemaakt.

China beschuldigt op zijn beurt de VS ervan criminelen onderdak te bieden, door de van corruptie verdachte vluchtelingen niet uit te leveren, zegt NOS-correspondent Marieke de Vries. "China wil een gewone economie worden en de corruptie en fraude in het land bestrijden." In de ogen van China wordt dat nu belemmerd door de VS.

De Chinese president Xi Jinping komt volgende maand naar Washington voor een staatsbezoek. Het is zeer waarschijnlijk dat de gebeurtenissen van de laatste tijd worden besproken tussen president Obama en zijn Chinese ambtgenoot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl