NOS Nieuws

Buschauffeurs El Salvador beveiligd door leger

Doodsangst buschauffeurs El Salvador

De regering van het Centraal-Amerikaanse land El Salvador heeft het leger ingezet om buschauffeurs te beveiligen. Die werden door criminele bendes gedwongen te staken.

De stakingen zijn een chantagemiddel om de regering zover te krijgen de bendes inspraak te geven in een commissie die het geweld in het land moet beteugelen. Geweld waar de bendes hoofdzakelijk zelf verantwoordelijk voor zijn. El Salvador is met 60 moorden op 100.000 inwoners een van de gewelddadigste landen ter wereld.

Sinds zondag zijn elf buschauffeurs vermoord die weigerden gehoor te geven aan het bevel van de bendes om te staken. Met de beveiliging van bussen en haltes wilde de regering voorkomen dat er nog meer chauffeurs slachtoffer worden van de bendes. Door de stakingen ligt het openbaar vervoer in de hoofdstad San Salvador al dagen stil. Een medewerker van een busbedrijf zegt tegen een Salvadoraanse krant dat de stakingen zijn beëindigd door de bendes.

Burgeroorlog

El Salvador is een van de dichtstbevolkte landen in Midden-Amerika. In de jaren 80 woedde er een langdurige burgeroorlog, waarbij 70.000 mensen om het leven kwamen. In 1992 kwam er een einde aan die oorlog, maar tijd om te herstellen was er niet. El Salvador werd getroffen door een reeks natuurrampen. Het land heeft een zwakke economie en leunt zwaar op geld dat door Salvadoranen die in het buitenland wonen naar huis wordt gestuurd.

De vele gewelddadige bendes maken dat het land een van de hoogste moordcijfers van het continent heeft. De bendes hebben hele wijken in hun macht en doen aan afpersing, drugs- en mensenhandel. Vooralsnog is het de verschillende regeringen nog niet gelukt om het geweld in te dammen en de bendes te verdrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl