NOS Nieuws

'Eerst die pannenkoeken in Calais en nu dit weer'

Transporteurs hebben veel last van de Franse boeren

"Het is dramatisch en het kost een vermogen." Transportondernemer Eric Steltenpool heeft weinig begrip voor de wegblokkades in Frankrijk. Drie vrachtwagens van hem stonden vast in de files, twee sinds maandag en een sinds gisteren. Rond het middaguur konden de vrachtwagens weer rijden.

"Eerst had je die pannenkoeken die staakten bij de boot in Calais en nu dit weer. Dit is heel vervelend allemaal", zegt Steltenpool. Wat de precieze schade voor zijn bedrijf is, is nog niet bekend, "maar het kost een vermogen". "Er zitten allemaal plantjes in de vrachtwagens. Dat is zeer kwetsbaar materiaal en het mag niet te lang in de vrachtwagen blijven zitten."

Voor de geleden schade is Steltenpool niet verzekerd en hij moet dan ook alles zelf betalen. De transporteur houdt er rekening mee dat de schade nog verder zal oplopen. "Ik heb zo'n twintig vrachtwagens in Frankrijk rijden. Het kan best zo zijn dat er vanavond weer een paar vaststaan. Ik hou mijn hart vast."

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland dringt aan op politie-ingrijpen. "Dit duurt nu zo lang. Deze acties zijn sinds maandagavond bezig en voor ons zijn ze absoluut onacceptabel", zegt een woordvoerder. "De vakbond van de landbouwers heeft overeenstemming bereikt met de Franse regering en toch wordt er nog doorgestaakt."

Picknicktafels

Ook Nederlandse toeristen ondervinden hinder van de blokkades. Niek ten Hove was gisteren op weg van het Overijsselse Rijssen naar Saint-Gilles-Croix-de-Vie aan de westkust van Frankrijk, ten zuiden van Nantes. Door de stakingen kwam hij zes uur later op zijn eindbestemming aan.

Eenmaal over de grens in Frankrijk werd hij al geconfronteerd met stro, mest, tractorbanden en brandjes op de weg. Verder hinderden boeren het verkeer door met tentjes en picknicktafels midden op de weg te gaan staan. Verder rijden over binnenwegen was geen aanrader: die slibden al snel helemaal dicht door het vele verkeer.

Boeren blokkeren de A6 ten noorden van Lyon

Ook in andere delen van Frankrijk heeft het verkeer last van de stakingen. De Nederlanders Tim en Joëlle hebben het zuiden van Frankrijk bereikt via een alternatieve route. "Vannacht hebben we angstvallig de berichtgeving in de gaten gehouden over de blokkades", zegt Tim.

"Wij hebben de afslag Macon genomen en zijn via Vienne verder naar het zuiden gereden zonder file. De weg van Vienne naar Lyon (de andere richting, red.) stond helaas wel helemaal dicht."

107.7 FM

Ten Hove adviseert automobilisten die naar Frankrijk rijden vooral veel water en eten mee te nemen. "Vooral als je vaststaat zonder airco is het erg warm."

Volgens de ANWB is dit niet het beste moment om naar Frankrijk te gaan. De ANWB adviseert mensen die wel gaan om Lyon zo veel mogelijk te mijden en de verkeersinformatie in de gaten te houden. De Franse radio geeft via 107.7 FM ook in het Engels de files en omleidingen aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl