NOS Nieuws

Inspectie verklaart 850 schoolexamens ongeldig

De Inspectie van het Onderwijs heeft 850 examens geheel of gedeeltelijk ongeldig verklaard. De leerlingen om wie het gaat hebben de kans gekregen om het examen opnieuw te maken.

Uit een inventarisatie van de Onderwijsinspectie blijkt dat slordigheden van scholen er steeds vaker de oorzaak van zijn dat een examen ongeldig wordt verklaard. Meest voorkomende oorzaken zijn verkeerde hulpmiddelen, slechte ICT-voorzieningen of dat er een verkeerde exameninstructie werd gegeven.

Andere oorzaak

De inspectie benadrukt dat 99 procent van examens probleemloos is verlopen. "Maar scholen die niet zorgvuldig zijn geweest, moeten daarop worden aangesproken", zegt inspecteur-generaal Monique Vogelzang.

Er waren ook oorzaken om een examen ongeldig te verklaren waar scholen en leerlingen niets aan konden doen. Zoals een stroomstoring of een leerling die onwel werd tijdens het examen.

Examenfraude

Het aantal ongeldige examens ligt lager dan vorig jaar toen er 1690 examens ongeldig werden verklaard. Door een softwarefout in het vmbo-examen wiskunde werden toen 1133 examens ongeldig verklaard. Zonder die fout ging het om 557 examens. Twee jaar geleden lag het aantal ongeldige examens op 440.

In deze cijfers is niet de examenfraude door leerlingen zelf meegenomen. Wanneer een leerling daarop wordt betrapt, is het aan de school om maatregelen te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl