Shirt met de opdruk van de Mexicaanse drugsbaas El Chapo
NOS Nieuws

T-shirts ontsnapte drugsbaas El Chapo groot succes

Verkopers van T-shirts met de opdruk van de ontsnapte drugsbaas Joaquin Guzmán, bijgenaamd 'El Chapo', doen goede zaken. Sinds zijn ontsnapping uit de zwaarst beveiligde gevangenis van Mexico gaan ze als warme broodjes over de toonbank.

'Narco-cultura'

De populairste shirts zijn die met een opdruk van een 'wanted'-poster en de variant waarop hij wordt betiteld als 'boss'. Deze laatste variant is verkrijgbaar in dezelfde rode en blauwe kleuren die president Obama gebruikte tijdens zijn verkiezingscampagne. "We hebben afgelopen week de productie fors opgeschroefd", zegt Gabriella Zarazoga, een verkoopster van de shirts, tegen persbureau AFP.

De shirts kosten tussen de 5 en 30 euro. De populariteit van de shirts is te danken aan de 'narco-cultura', een cultuur die drugsbendes en criminelen verheerlijkt. De shirts zijn vooral in het noorden van Mexico, bij de grens met de VS, heel populair. Ook kledingstukken met de beeltenis van zijn handlangers zijn populair.

Shirts met de handlangers van El Chapo erop doen het ook goed

Tunnel

De Mexicaanse drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzmán ontsnapte op 11 juli door een tunnel die begon in zijn cel en anderhalve kilometer verder buiten de gevangenis uitkwam. Guzmán werd goed in de gaten gehouden door de beveiligingscamera's, maar toch kreeg hij het voor elkaar buiten het zicht van de camera's te ontsnappen.

De politie opende een klopjacht op de drugsbaas en justitie loofde een beloning uit van 3,5 miljoen euro voor de gouden tip. Volgens informatie van de Amerikaanse justitie was Guzmán meteen na zijn arrestatie in 2014 al begonnen met het maken van een ontsnappingsplan.

Daarbij zou hij hulp hebben gehad van familieleden en leden van zijn drugskartel. Familie van El Chapo zou onder meer hebben geprobeerd gevangenispersoneel om te kopen en te bedreigen.

El Chapo verdwijnt uit cel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl