Het Nederlandse team tijdens een wedstrijd twee jaar geleden
NOS Nieuws

Nederland tweede op WK robotvoetbal

Het Nederlandse robotvoetbalteam Tech United van de Technische Universiteit Eindhoven is er niet in geslaagd zijn titel te verdedigen tijdens het WK robotvoetbal in China. In de finale verloor het Nederlandse team met 4-1 van het Chinese team Water.

De Chinese tegenstander was geen onbekende voor het team van de TU Eindhoven. "Het is altijd spannend tegen dit team. We spelen al jaren tegen Water in de finale en twee jaar geleden verloren we die", vertelde teamcaptain Lotte Koning in het NOS Radio 1 Journaal voor de finale.

Arjen Robot

De wedstrijd was live te volgen via een livestream van het team. Volgens de commentatoren was het Chinese team goed opgewassen tegen "het tiki-taka-voetbal" van het Nederlandse team.

Koning vindt robotvoetbal net zo spannend als een echte voetbalwedstrijd. "Ook hier wordt op de paal geschoten en duikt de keeper weleens de verkeerde hoek in."

Hoewel de robots van tevoren geprogrammeerd zijn, is de wedstrijd net zo onvoorspelbaar als een echte voetbalwedstrijd. Tijdens de wedstrijd mogen de programmeurs niet ingrijpen. "De robots gaan volledig autonoom. Je kan schreeuwen wat je wilt, maar de robots zullen zich daar helemaal niks van aantrekken."

Om het spel aantrekkelijker te maken voor het publiek heeft Team United zijn robots namen gegeven. Zo waren sterspelers als Robin van Perslucht, Gregory van de Tandwiel, Arjen Robot en Robotdinho opgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl