Een fietsenmaker in Utrecht heeft zijn etalage ingericht met Tourartikelen
NOS Nieuws

Tourstart geen succes voor Utrechtse winkeliers

De start van de Tour de France in Utrecht is voor veel winkeliers slechter verlopen dan gedacht. Sommigen haalden slechts 10 procent van de omzet in een normaal weekend.

"Het was een drama. Tussen 14.00 en 15.00 uur verkocht ik voor maar 80 euro. Normaal is dat op een zaterdag veel meer", zegt winkelier Gerard Monden tegen het AD. Jacques Blommendaal van Centrum Management Utrecht is geschrokken van de verhalen. "Zo dramatisch had ik het niet verwacht. Ik hoorde van een ondernemer die slechts 135 euro haalde, terwijl hij normaal enige duizenden euro's omzet."

Uit andere delen van het centrum komen ook geluiden van ondernemers die 10 tot 20 procent van hun normale omzet haalden. Veel ondernemers hadden er al rekening mee gehouden dat de omzet tegen zou vallen, maar dat het zo laag zou zijn had niemand verwacht. Volgens Blommendaal is niet alleen de Tourstart de oorzaak, maar speelde het warme weer ook een grote rol.

Prachtig

Ondernemers die eten verkochten, klagen daarentegen niet. "Het was een topweekend met prachtig weer en wij zaten vlak bij het parcours", zegt Lorenzo de Groot, eigenaar van een ijssalon. Ook de slagerij aan de Jutfaseweg had een goed weekend. De ondernemers waren eerst nog huiverig voor het Tourweekend. Lang was onduidelijk of ze wel open konden gaan in verband met de bereikbaarheid van hun winkel tijdens de start.

Acht drankjes

Niet alleen in Utrecht, ook in Zeeland klagen ondernemers over tegenvallende omzetten tijdens de Tour de France. Horecaondernemer Kees Breure had extra voorraad ingeslagen. Hij rekende op duizenden extra bezoekers voor de etappe naar Neeltje Jans, maar verkocht uiteindelijk maar acht drankjes. "Iedereen zorgde voor genoeg drinken, maar nam dat wel zelf van huis mee."

Jacques Blommendaal van Centrum Management Utrecht verwacht dat de schade de komende jaren wordt gecompenseerd door extra toeristen die naar Utrecht komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl