NOS Nieuws

Tropische storm verandert niks aan droogte Californië

Brug stort in door zware regenval

In Zuid-Californië is dit weekend tijdens een tropische storm meer regen gevallen dan in de hele maand januari, normaal een van de natste maanden van het jaar. De extreme hoeveelheid regen betekent niet dat de problemen door de droogte in de Amerikaanse staat nu voorbij zijn. Daarvoor is het gebied waar het heeft geregend te klein.

"Juli is normaal de droogste maand van het jaar. Zoveel regen op dit moment is historisch", zegt meteoroloog Scott Sukup tegen de Los Angeles Times. Sinds 1902 viel er in juli nooit zoveel regen als nu.

Drinkwater

Als gevolg van de storm kwamen straten onder water te staan en ontstonden er modderstromen. Ook stortte een brug in, nadat de fundering was weggespoeld door de sterke stroming. Een automobilist raakte gewond.

Het getroffen gebied rond Los Angeles is te klein om de droogte in de hele staat op te lossen. Daarnaast bevinden de drinkwaterbronnen zich ver buiten de regio in de bergketens Sierra Nevada en de Rocky Mountains.

Rantsoen

In de Sierra Nevada is nog nooit zo weinig sneeuw gevallen, sinds het begin van de metingen zestig jaar geleden. Het smeltwater is een belangrijke bron van water voor Californië. Als gevolg van de droogte die nu al vier jaar aanhoudt, heeft de staat een waterrantsoen afgekondigd.

Gemeenten moeten een kwart minder water gebruiken en boeren mogen geen water meer oppompen uit rivieren. De staat heeft geld vrijgemaakt om waterbesparende apparatuur aan te schaffen en gemeenten vervangen gras door andere beplanting die minder water nodig heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl