NOS Nieuws

Europese Commissie wil Griekenland noodlening geven

De Europese Commissie wil Griekenland een noodlening geven van maximaal 7 miljard euro. De bedoeling is dat het land hiermee tijdelijk uit de brand wordt geholpen, zodat het kan voldoen aan zijn financiële verplichtingen.

Met de noodlening kan Griekenland de periode overbruggen waarin onderhandeld wordt over een derde steunpakket. Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem verwacht dat die onderhandelingen zo'n vier weken gaan duren.

Meerderheid

Met het toekennen van een noodlening moet een meerderheid van de 28 landen van de Europese Unie instemmen. Groot-Brittannië heeft al laten weten tegen het voorstel te stemmen.

Het geld wordt alleen overgemaakt als het Griekse parlement vannacht instemt met het akkoord dat maandag is gesloten.

Over vijf dagen moet Griekenland 3,5 miljard euro terugbetalen aan de Europese Centrale Bank. Naar verwachting heeft Griekenland dat geld niet.

Bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) staat Griekenland inmiddels ook al voor 2 miljard euro in het krijt. Vorige maand kon het land geen lening van 1,5 miljard euro terugbetalen en afgelopen maandag verzuimde het land een aflossing van bijna een half miljard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl