Staking van PostNL pakketbezorgers bij het depot in Breda
NOS Nieuws

Pakketbezorgers PostNL staken opnieuw

In verschillende delen van het land staken zelfstandige pakketbezorgers van PostNL voor de tweede dag op rij. "Vanmorgen zijn we opnieuw geconfronteerd met lokale werkonderbrekingen", staat op de website van het bedrijf. Anders dan gisteren worden er geen distributiecentra geblokkeerd.

Het is niet precies duidelijk waar er allemaal gestaakt wordt, maar het gaat in ieder geval om distributiecentra in Amsterdam en Breda. Omroep Brabant meldt ook acties in Son en Den Bosch. In Amsterdam staken zo'n tweehonderd pakketbezorgers.

Het postbedrijf dreigde gisteren met een kort geding tegen SubcoPartners, belangenbehartiger en organisator van de stakers. De rechtszaak ging niet door omdat er afspraken met de stakers waren gemaakt. De partijen moeten nog met elkaar in gesprek.

Ook in Amsterdam staken PostNL pakketbezorgers

Eisen

De pakketbezorgers staken omdat ze niet tevreden zijn over het onderhandelingsresultaat dat PostNL en de vakbond FNV hebben bereikt. De bezorgers zeggen dat ze meer moeten verdienen om te kunnen overleven.

De bezorgers hebben acht eisen opgesteld. Zo vragen ze PostNL om "menselijke ritten", willen ze per uur uitbetaald worden en eisen ze dat ze niet langer dan acht uur per dag moeten werken. Daarbij willen ze niet verplicht worden om over te werken.

Per gewerkt uur willen de chauffeurs 30 euro verdienen. Daarnaast willen ze dat PostNL bezorgers van wie het contract niet wordt verlengd een schadevergoeding uitkeert van 20.000 euro. Dat is volgens hen nodig vanwege de investeringen die PostNL van hen eist.

  • Marc Hamer / NOS
    De bezorgers hebben hun eisen op papier gezet
  • Marc Hamer / NOS
    De eisen van de pakketbezorgers

Geen begrip

PostNL heeft geen begrip voor de acties, zegt een woordvoerder. Het bedrijf vindt de acties voorbarig. "We vinden dat er eerst op korte termijn een gesprek moet komen."

De leider van de stakingen in Amsterdam denkt dat zo'n gesprek nog wel even op zich laat wachten. "PostNL heeft me verzocht naar hen te komen, maar wie ben ik om alleen voor alle jongens te beslissen. Ik heb ze uitgenodigd om hierheen te komen. Het gaat allemaal nog wel weken duren. Dat garandeer ik je."

Ondanks de acties worden de pakketten in grote delen van het land wel bezorgd. In de regio's waar postbezorgers actievoeren, kan de bezorging vertraagd zijn. "We doen ons uiterste best om de gevolgen voor u als klant te beperken", schrijft het postbedrijf. Medewerkers van het hoofdkantoor springen bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl