Sanjay Gupta tijdens de operatie van een slachtoffer van de aardbeving in Haïti in 2010
NOS Nieuws

CNN onderzoekt opererende verslaggever

CNN gaat onderzoek doen naar zijn verslaggever Sanjay Gupta, die na de aardbeving in Nepal een kind opereerde en daar verslag van deed. Gebleken is dat er fouten zijn gemaakt.

Gupta, die behalve verslaggever ook neurochirurg is, was in april in Nepal om verslag te doen van de nasleep van de aardbeving en hielp toen bij een operatie. In de reportage is te zien hoe Gupta röntgenfoto's bestudeert van een 8-jarig meisje met een levensbedreigende bloedprop in haar hoofd. Ook ziet de kijker hoe hij vervolgens helpt bij de operatie. Volgens Gupta vroeg het ziekenhuis hem om te helpen.

Toestemming

The Global Press Institute, een organisatie die journalisten opleidt in ontwikkelingslanden, twijfelt aan de betrouwbaarheid van het verslag. Op basis van gesprekken met dokters, patiënten en familieleden blijkt dat Gupta niet betrokken was bij de operatie van het meisje van 8, maar wel bij die van een 14-jarig slachtoffer.

De arts die de operatie van het meisje leidde, zei tegen The Guardian dat hij Gupta niet heeft gevraagd om te helpen. Gupta zou juist zelf herhaaldelijk hebben gevraagd of hij mee mocht opereren. Daarnaast was de arts verrast toen hij later het verslag zag, omdat hij geen toestemming had gegeven om het uit te zenden. De dokter vermoedt dat een collega van Gupta de operatie met een smartphone heeft gefilmd.

Geen excuus

Gupta heeft in een reactie op CNN gezegd dat het een chaos was in het Bir-ziekenhuis in Kathmandu en dat de situatie zeer onoverzichtelijk was. "Er waren veel kinderen en veel mensen in het ziekenhuis. De feiten zijn belangrijk voor ons. We proberen nu met een onafhankelijk onderzoek te achterhalen wie er op dat moment werd geopereerd."

Cristi Hegranes van The Global Press Institute zegt dat de chaos geen excuus is voor de fouten. "Er zijn ernstige fouten gemaakt. Het excuus dat het chaotisch was gaat niet op voor een journalist, zeker niet wanneer die ook nog een operatie uitvoert."

CNN blijft Sanjay Gupta steunen en schrijft in een verklaring trots te zijn dat Gupta een leven heeft gered. De zender gaat nu achterhalen hoe de fouten tot stand zijn gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl