NOS Nieuws

Modder als zonnebrand, sproeiers in de stal

Als je niet kunt transpireren heb je bij de hitte van nu een probleem. Dat betekent dat veehouders hun best moeten doen om te zorgen dat hun dieren er goed doorheen komen. Hoe gaat dat bijvoorbeeld met varkens? Want die zweten niet. De dieren van biologische varkensboer Andries van den Bogert in Hedel doen dat zoals ze het in de natuur zouden doen.

Varkens zoeken verkoeling in de modder

Achter de stal ligt een modderpoel waarin de dieren verkoeling zoeken. "De modder droogt op de huid, een natuurlijke zonnebrand", zegt de varkenshouder.

De koeien van Ernst van der Schans hebben geen modderpoel, maar Van der Schans doet er alles aan om het in de stal aangenaam te houden. Voor runderen is het al snel heet, zegt Van der Schans. "Als het net boven de 20 graden is, vinden ze het al warm genoeg."

In moderne stallen als die van Van der Schans is het bij hoge buitentemperaturen over het algemeen minder warm dan in traditionele stallen. Op de boerderij in het Gelderse Well staan watersproeiers om het staldak te koelen. Binnen draaien ventilatoren en er is zelfs een doucheleiding, die de dieren elk uur een minuut lang nat sproeit.

Terwijl het buiten ruim boven de 30 graden is, wijst de thermometer binnen 27 graden aan.

In de pluimveestal van Patrick van der Hurk is het ook wel uit te houden. Dat is te danken aan een neveldeken die boven de kuikens hangt. "De nevel verdampt en die verdamping onttrekt warmte aan de lucht. Daardoor blijft het klimaat behoorlijk", zegt de pluimveehouder.

Als een koe het te warm heeft, staat zij zwaar adem te halen. Maar hier staan ze rustig te eten en te herkauwen.

Melkveehouder Ernst van der Schans

Terug naar veehouder Van der Schans. Hij geeft zijn 500 koeien nu het zo warm is iets vaker dan normaal vers voer. "Zodat het fris en smakelijk is. Ook kijken we nu extra goed naar de drinkwatervoorziening."

De boer stelt vast dat zijn vee de hitte goed doorstaat. "Als een koe het te warm heeft, staat zij zwaar adem te halen. Maar hier staan ze rustig te eten en te herkauwen."

Dat het koeienlijf nu minder actief is en dus minder melk produceert, neemt Van der Schans op de koop toe. "Dat is niet zo erg, als het maar een paar dagen per jaar is."

Veehouders doen er alles aan om hun dieren koel te houden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl