De redactie van BBC news
NOS Nieuws

Groei online-tv dwingt BBC tot massaontslag

De BBC moet 1000 mensen ontslaan omdat steeds meer mensen online tv kijken via smartphone of tablet. Deze groep mensen hoeft geen kijk- en luistergeld meer te betalen, waardoor de omroep volgend jaar 200 miljoen euro tekortkomt.

Britse kijkers die traditioneel via een tv kijken, moeten per jaar 200 euro betalen aan kijk- en luistergeld. Mensen die kunnen aantonen dat ze geen tv hebben, worden vrijgesteld van het kijk- en luistergeld. Dat is tegen het zere been van de omroep, die vindt dat online-kijkers weer moeten betalen.

De afgelopen jaren zijn meer Britten dan verwacht overgestapt naar tv kijken via smartphone of tablet. Uit onderzoek blijkt dat nog maar de helft van de Britten tussen de 16 en 24 jaar via een tv kijkt. Bij volwassenen ligt dit percentage op 70.

Simpel en klein

BBC-baas Tony Hall zei tegen het personeel "een kleinere en simpelere BBC" te willen. Volgens hem is dat de enige manier om het tekort te bestrijden. De ontslagen vallen voornamelijk bij ondersteunende afdelingen, zoals marketing en communicatie. Daarnaast wordt gesneden in het management.

De BBC is de grootste omroep ter wereld. Er werken meer dan 18.000 mensen. Daarvan wordt vijf procent nu ontslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl