Juridisch Loket in de Vijzelstraat in Amsterdam
NOS Nieuws

Juridisch Loket vaker open

De balies van het Juridisch Loket in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaan vaker open. Nu kunnen mensen er twee ochtenden in de week terecht, vanaf maandag worden dat er vier.

Begin dit jaar wilde staatssecretaris Dijkhoff van Justitie de balies nog sluiten. Daarmee zou een einde komen aan het inloopspreekuur. Mensen konden alleen nog langskomen met een afspraak. Onder druk van de Tweede Kamer moest Dijkhoff met een oplossing komen. Daar kwam uit dat de balies beperkt open bleven. In de tien grootste vestigingen ging de balie twee ochtenden per week open en in de overige een ochtend in de week. Dijkhoff vond dat er meer nadruk moest komen op hulp via de telefoon.

Wachtrij

Nu blijkt dat de beperkte openingstijden niet voldoende zijn voor Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Volgens woordvoerder Sanne Hazenberg is het erg druk en staan er gemiddeld veertig mensen te wachten voor de deur. Bij de andere 27 vestigingen is het ook drukker, maar wel te overzien.

Door de beperkte openingstijden van de balie ontstonden er wachtrijen bij de telefonische hulp van het loket. Volgens Hazenberg zijn er nu geen wachtrijen meer maar komen die wellicht weer terug. Doordat er geen extra personeel wordt ingezet bij de ruimere openingstijden zitten er minder medewerkers achter de telefoon.

Meer online

Uit het jaarverslag van het Juridisch Loket blijkt dat er vorig jaar 20 procent meer aanvragen via de site binnenkwamen dan in 2013. De verwachting is dat het online bezoek verder toeneemt.

In totaal heeft het loket vorig jaar 900.000 mensen bijgestaan met juridisch advies. Alleen mensen met een laag inkomen of weinig vermogen kunnen bij het Juridisch Loket terecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl