De Thalys en Intercity Direct
NOS Nieuws

Benelux-parlement: treinverkeer tussen de landen is slecht

Het treinverkeer tussen Nederland, België en Luxemburg moet beter. Dat vindt het Benelux-parlement, dat bestaat uit Kamerleden uit Nederland, België en Luxemburg en aanbevelingen doet. Het parlement wil dat de drie landen druk uitoefenen op de betrokken vervoerders om de kwaliteit van de treinverbindingen te verbeteren.

Volgens het parlement moeten de regels in België, Nederland en Luxemburg beter op elkaar afgestemd worden. Nu zijn er nog grote verschillen tussen de landen, die voor onnodige vertragingen en verwarring zorgen. Zo zijn er verschillen tussen de veiligheidsvoorschriften, tarieven, infrastructuur (voltage en signalering) en materieel.

Onbetrouwbaar

Goede treinverbindingen zijn niet alleen noodzakelijk voor reizigers, maar stimuleren ook de economie in de grensregio's, stelt het parlement. Nu maken de treinen te veel stops en sluiten ze slecht aan op andere spoorverbindingen. Door de Benelux als één land te beschouwen, moeten deze problemen volgens het parlement worden opgelost.

Volgens Andre Postema, vice-voorzitter van het Benelux-parlement en Eerste Kamerlid, is de IC-Direct die tussen Nederland en België rijdt een voorbeeld van zo'n slechte verbinding. Door de lange reisduur en de onbetrouwbaarheid ervan vindt hij de trein "zeker geen goed alternatief" voor de Fyra.

Meer aanbod

Volgens Postema moeten zowel overheden als de drie treinvervoerders - NS, NMBS (België) en CFL (Luxemburg) - meer hun verantwoordelijkheid nemen. "Vervoerders verschuilen zich achter overheden en overheden verschuilen zich achter vervoerders."

Hij vindt het ook onterecht dat nu nog vaak gedacht wordt dat grensoverschrijdend vervoer niet rendabel is. "Maar door meer aanbod te creëren, groeit ook de vraag", zegt hij. Zo is in Limburg de vraag met 40 procent gegroeid nadat het aanbod met 50 procent was toegenomen.

Parlement

Het Benelux-parlement doet alleen aanbevelingen aan de nationale regeringen van België, Nederland en Luxemburg. Het is aan de regeringen zelf om er iets mee te doen. Het parlement bestaat uit in totaal 49 leden: 21 uit België en Nederland en 7 uit Luxemburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl