De Egyptische activiste Shaima Sabbagh nadat ze in januari is neergeschoten door de politie
NOS Nieuws

Agent veroordeeld voor doden van Egyptische activiste

De Egyptische politieagent die in januari activiste Shaima Sabbagh doodschoot, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. De dood van de activiste schokte veel Egyptenaren.

Sabbagh nam deel aan een vreedzame demonstratie toen ze werd neergeschoten. Ze was met een groep betogers op weg naar het centrale Tahrirplein in Caïro om daar een bos rozen neer te leggen ter herdenking van de slachtoffers van de opstand tegen president Mubarak in 2011.

Borst

Op videobeelden is te zien dat de politieagent, Yassin Hatem Salah Eddin, wordt aangemoedigd om te schieten. Sabbagh werd geraakt in haar hoofd en borst.

Volgens ooggetuigen hebben collega's van Eddin pogingen om het leven van de activiste te redden, gehinderd. Zo zouden agenten een ambulance niet hebben willen helpen om door de menigte te komen.

Eddin ontkent dat hij Sabbagh heeft neergeschoten. "We waren daar voor de veiligheid, niet om iemand te doden", zei hij tegen de rechter.

Uniek

Het gebeurt zelden in Egypte dat een politieman wordt vervolgd voor geweld tegen demonstranten. De meeste agenten die werden vervolgd wegens de dood van demonstranten in 2011 zijn vrijgesproken.

De ophef die ontstond over de moord dwong de Egyptische president al-Sisi een onderzoek in te stellen. Als gevolg van de opstand moest de minister van Binnenlandse Zaken het veld ruimen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl