De Amerikaanse minister John Kerry op het balkon van Beau Rivage in Lausanne, een van de hotels die zouden zijn gehackt
NOS Nieuws

'Hotels atoomoverleg Iran gehackt'

Drie hotels waar Iran en westerse landen hebben onderhandeld over het atoomprogramma van Iran zijn gehackt. Volgens het Russische softwarebeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab zijn de hotels gehackt met het Duqu-virus, een opvolger van het Stuxnet-virus waarmee in 2010 Iraanse nucleaire installaties werden aangevallen.

De atoomonderhandelingen waren in zes hotels. Welke drie daarvan zijn gehackt en of er informatie is buitgemaakt, wil het bedrijf niet zeggen. De computernetwerken werden steeds drie weken voor de onderhandelingen gehackt en niet tijdens de besprekingen.

Israël

Experts vermoeden dat Israël erachter zit, omdat dat land er belang bij heeft om te weten hoe het staat met het kernprogramma van Iran. Premier Netanyahu is fel tegenstander van een akkoord tussen Iran en het Westen. Israël wordt ook gezien als de ontwikkelaar en verspreider van het Stuxnet-virus.

In maart werd het land er ook al van beschuldigd dat het de gesprekken van het atoomoverleg zou hebben afgeluisterd. Volgens The Wall Street Journal heeft Netanyahu de informatie gebruikt tijdens zijn verkiezingscampagne.

Kaspersky Lab

Een onderzoeker van Kaspersky Lab, dat het virus heeft ontdekt, zei tegen de internetsite Wired dat de code een van de beste is die de mensen van Kaspersky ooit hebben gezien.

Het bedrijf is zelf ook slachtoffer van het virus. Tijdens een test van de eigen systemen werd het virus ontdekt. De hack ligt voor Kaspersky extra gevoelig, omdat het bedrijf over veel waardevolle informatie beschikt om andere virussen te bestrijden. Welke gegevens er zijn buitgemaakt, moet het bedrijf nog uitzoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl