De groep vluchtelingen van het vluchtgebouw tijdens een demonstratie.
NOS Nieuws

Vluchtelingen bezetten stadsdeelkantoor Amsterdam

Een groep van 80 uitgeprocedeerde asielzoekers heeft vanavond in Amsterdam het voormalige stadsdeelkantoor van Nieuw-West bezet. De groep moest vorige week het zogenoemde 'Vluchtgebouw', verlaten omdat het gesloopt zou worden. Sindsdien heeft de groep in een filmstudio in Amsterdam-Noord geslapen.

In de filmstudio mocht de groep verblijven op uitnodiging van de eigenaar. Het was een noodoplossing en de studio was te klein om daar voor langere tijd te verblijven.

Volgens Marjan Sax, woordvoerder van de groep asielzoekers, is het niet gemakkelijk om in Amsterdam een pand te vinden om te kraken. "Omdat we alles zelf moeten doen, gaat daar tijd in zitten." Het voormalige stadsdeelkantoor is volgens Sax een "geschikt pand om te kraken", omdat het groot genoeg is voor de 80 asielzoekers.

Ontruimen

Bijkomend voordeel is volgens Sax, die lid is van de actiegroep We are here, dat het gebouw van de gemeente is en niet van een particulier. "De gemeente staat er anders in dan een particuliere eigenaar", wat de kans volgens Sax vergroot dat de vluchtelingen er voor langere tijd kunnen verblijven.

Er is politie aanwezig in het pand, maar volgens een woordvoerder houden de agenten voorlopig alleen de situatie in de gaten. "Wij constateren de kraak en dat er personen in het pand aanwezig zijn. Wij hebben dat gemeld bij de gemeente en die kan aangifte doen van de kraak. Dan pas komen wij in actie om eventueel te ontruimen."

De actiegroep We are here komt op voor uitgeprocedeerde asielzoekers die onderdak zoeken. In Amsterdam kraakte de groep verschillende panden, waaronder de 'Vluchtloods' en de 'Vluchttoren'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl