Apple-baas Tim Cook
NOS Nieuws

Tim Cook haalt uit naar 'gratis diensten' van Facebook en Google

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Apple-baas Tim Cook heeft zich in felle bewoordingen uitgesproken tegen de manier waarop internetbedrijven zoals Facebook en Google gratis diensten aanbieden in ruil voor data van gebruikers.

"Zij pakken alles wat ze kunnen om meer over jou te leren en meer geld te verdienen. We vinden dat verkeerd. Zo wil Apple niet zijn", zei Cook.

Google Photos

Hij wees terloops op Google's nieuwste product: Photos. "Je vindt deze zogenaamd gratis diensten misschien wel heel tof, maar we denken niet dat ze het waard zijn om jouw e-mails, zoekgeschiedenis en nu zelfs je foto's op te slaan."

Apple's bestuursvoorzitter deed deze uitspraken tijdens een bijeenkomst in Washington van een non-profitorganisatie die vecht voor onder meer privacy, schrijft technologiesite TechCrunch.

Beveiliging

Naast privacy sprak Tim Cook ook over de beveiliging van producten zoals chatdienst iMessage. Vanuit de overheid komt steeds vaker de vraag om deze diensten niet te zwaar te beveiligen, zodat opsporingsdiensten zoals de FBI makkelijker toegang krijgen.

"Als je een sleutel onder je deurmat legt voor de politie, kunnen dieven er ook gebruik van maken", zei Cook hierover. De bestuursvoorzitter is niet van plan gehoor te geven aan de oproep.

Onderscheid

Apple's strategie verschilt flink van die van Facebook en Google. Het bedrijf verdient vooral aan de verkoop van iPhones en heeft er geen belang bij om persoonlijke data te gebruiken. Het is een onderscheid waar Cook graag mee pronkt.

Of deze uitspraken voor gebruikers voldoende zijn om Google Photos niet gebruiken, is zeer de vraag. Apple vraagt maar liefst 19,99 dollar per maand om tot 1000 GB aan foto's en andere bestanden te mogen stallen. Google biedt met Photos gratis onbeperkte opslag aan en maakt de foto's ook nog eens makkelijker doorzoekbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl