Met het persoonlijk gezondheidsdossier bepaalt een patiënt met welke dokter hij zijn medische gegevens deelt.
NOS Nieuws

Nieuw patiëntendossier maakt doktersbezoek makkelijker

De patiëntenfederatie NPCF wil een digitaal dossier invoeren dat patiënten zelf kunnen bijhouden. Uit onderzoek van de organisatie onder haar leden blijkt dat patiënten hun medische gegevens zelf willen inzien.

NPCF-voorzitter Wilna Wind zei op NPO Radio 1 dat het niet klopt dat dokters wel alle medische gegevens kunnen bekijken en de patiënt zelf niet. Met het Persoonlijk Gezondheidsdossier (PGD) kan een patiënt zelf zijn gegevens bekijken en beslissen met welke dokter hij die wil delen. "Mensen moeten nu tien keer hetzelfde verhaal vertellen aan verschillende zorgverleners", volgens Wind. Het PGD moet hier een eind aan maken.

Verantwoordelijkheid

Het PGD moet mensen ook in staat stellen om medische gebeurtenissen te delen met familie en vrienden, zoals een eerste echo van een zwangerschap. "Maar wij zijn vooral geïnspireerd geraakt door chronisch zieken, die veel zorg nodig hebben." Volgens Wind maakt het dossier een doktersbezoek voor deze mensen een stuk makkelijker.

Hoewel de regie over de medische gegevens bij de patiënt zelf ligt, blijft de dokter verantwoordelijk voor de gegevens. Hij moet ervoor zorgen dat de informatie klopt en volledig is.

Dokters

Het is aan de patiënt zelf of hij een persoonlijk digitaal dossier wil. Het plan verschilt van het Elektronisch Patiënten dossier (EPD), waar vier jaar geleden veel over te doen was en dat is gesneuveld in de Eerste Kamer. "Het EPD was een dossier van de dokters, dit is een dossier van de patiënten zelf", aldus Wind. Ze wil dat in 2020 iedereen de mogelijkheid heeft om een persoonlijk dossier aan te maken.

De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie heeft het plan in samenwerking met de zorgverzekeraars en de artsenvereniging KNMG ontwikkeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl