Jesse Klaver

'Jesse weet, het is no guts no glory'

Bram van Ojik uit, Jesse Klaver in. Ben je 29 jaar, word je fractievoorzitter van GroenLinks. Da's een hele kluif. Maar een kluif die Jesse Klaver aankan, zeggen twee oud-collega's van de kersverse leider.

"Mwah, collega. We werkten samen, maar ook tegen elkaar, laat ik het zo zeggen", zegt Jeroen Diepemaat, oud-voorzitter van de JOVD, de jongerenpartij van de VVD. Niet bepaald ideologische vriendjes, maar hij wilde ons wel wat vertellen over zijn ervaringen met Jesse Klaver.

Klaver is goed met de media, zegt Jeroen. Ooit zette hij samen met Klaver een campagne op en het was Klaver die altijd de grootste mediamomenten wist te kiezen.

Het verbaast mij niet dat Jesse dat nieuwe gezicht is geworden.

Jeroen Diepemaat

Dat herkent IJmert van Muilwijk wel. Hij volgde Klaver op als voorzitter van CNV Jongeren. "Hij was in het begin al een uitblinker bij het debatteren. Als je een ander standpunt had, dan moest je je echt goed voorbereiden. Toch kwam 'ie altijd goed weg."

"Ik dacht het eigenlijk al toen hij in de Tweede Kamer kwam", zegt Jeroen, tegenwoordig gemeenteraadslid voor de VVD in Enschede. "Toen ging het wat minder met GroenLinks. Volgens mij is die partij toch een beetje op zoek naar een nieuw fris gezicht. Het verbaast mij niet dat Jesse dat nieuwe gezicht is geworden."

'Van Ojik kwam in 2012 om de rust te herstellen'

Jesse Klaver is jong

29 jaar, het is jong voor een fractievoorzitter. Mensen denken misschien, wat weet hij er nou van? "Het is inderdaad de grote uitdaging voor Klaver om ervoor te zorgen dat het grote publiek hem straks geen snotneus vindt", zegt Xander van der Wulp, politiek verslaggever. "Een partijleider moet overal wat van weten, overal wat van vinden en moet niet overkomen als een betweter."

Zijn oud-collega's hebben er wel vertrouwen in. Ze hopen vooral dat Klaver zijn lef niet verliest. "Hij weet, het is no guts no glory", zegt IJmert. "Jesse zal niet op de winkel gaan passen, maar echt verandering teweegbrengen. Ik zeg: durf op je bek te gaan."

En ook Jeroen hoopt dat Klaver tegen de schenen blijft schoppen. "Ga niet veranderen omdat dat er nu eenmaal bij hoort."

Jesse Klaver heeft grote politieke plannen

Deel artikel: