President Obama op de avond van zijn herverkiezing in 2012
NOS Nieuws

Obama's bibliotheek komt in Chicago

De presidentiële bibliotheek van Barack Obama komt in Chicago, op de campus van de universiteit. Die won de aanbesteding van onder meer de Columbia-Universiteit in New York, de Universiteit van Hawaï en die van Illinois, ook in Chicago.

In een verklaring van president Obama staat dat Chicago de stad is waar de grootste gebeurtenissen uit zijn leven plaatsvonden. "Alle lijnen in mijn leven komen bij elkaar in deze stad, hier werd ik volwassen."

De keuze voor de Universiteit van Chicago is geen verrassing, vanwege de persoonlijke band die de president met deze plaats heeft. Hij gaf hier les, ontmoette er zijn vrouw Michelle en zijn kinderen werden in Chicago geboren.

Hoover

The Obama Presidential Center wordt, net als andere presidentiële bibliotheken, een archief met naslagwerken, rapporten en andere documenten uit de ambtstermijn van de president.

Het centrum komt in de beruchte wijk South Side, een deel van de stad dat berucht is om zijn armoede en criminaliteit. Obama hoopt dat de komst van de bibliotheek de wijk een impuls zal geven. Zo rekent hij erop dat er 2000 banen in de buurt bij komen door de toeristen die op zijn bibliotheek afkomen.

Het centrum wordt de veertiende presidentiële bibliotheek van de Verenigde Staten. President Hoover, die regeerde van 1929 tot 1932, was de eerste met een eigen archief. Sindsdien heeft elke Amerikaanse president een eigen bibliotheek.

Geboorteplaats

Meestal wordt een presidentiële bibliotheek gebouwd op een plek waar de president een bijzondere band mee heeft, bijvoorbeeld zijn geboorteplaats. Zo staat het archief van president Roosevelt in Hyde Park (New York), dat van John F. Kennedy in Boston, en dat van Bill Clinton in Little Rock (Arkansas), niet ver van zijn geboorteplaats Hope.

Voor Obama waren Hawaï en New York ook in de running, omdat de president is geboren in Hawaï en in New York heeft gestudeerd.

De staat Texas telt met drie bibliotheken de meeste presidentiële archieven van de Verenigde Staten. Behalve president Johnson, die tussen 1963 en 1969 in het Witte Huis zat, hebben vader en zoon Bush hun archief hier laten bouwen.

Grappen

Een president mag zelf weten wat hij in de bibliotheek opneemt. Zo heeft Lyndon B. Johnson een afdeling 'humor' waarin spotprenten worden getoond en grappen van de president te horen zijn.

Jimmy Carter heeft een replica van de kroon van de Hongaarse koningen. In de William J. Clinton Presidential Library staat een presidentiële limousine.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl