NOS NieuwsAangepast

Britse parlement aan de slag na Queens Speech

De nieuwe Britse regering geeft voorrang aan vermindering van het begrotingstekort van 180 miljard euro. Koningin Elizabeth zei dat in het Lagerhuis, waar ze de plannen van de nieuwe regering Cameron presenteerde.

Het is een 'tussentijdse troonrede', omdat op 6 mei een nieuw parlement werd gekozen. De zittingsperiode van het parlement is hiermee officiëel begonnen.

Gisteren werd al bekend dat de nieuwe regering dit jaar bijna acht miljard euro wil besparen.

Ook kondigde de vorstin een wetsvoorstel voor hervorming van het kiesstelsel aan. Dat moet voor een eerlijker zetelverdeling in het Lagerhuis zorgen en was een voorwaarde van de Liberaal Democraten om met de Conservatieven een regering te vormen. De Britse kiezer kan zich er in een referendum over uitspreken.

Bijzonder

Verder zullen leden van het Hogerhuis in de toekomst worden gekozen in plaats van benoemd.

Het was de 56e keer dat de koningin in een Queens Speech de plannen van haar regering in het parlement aankondigde. De reguliere troonrede is jaarlijks in december.

Bijzonder is dat het voor het eerst tijdens haar koningschap om een coalitie gaat. Tot nu toe dienden alleen regeringen van één partij onder haar; de Conservatieven of Labour.

Andere plannen van de nieuwe regering Cameron behelsen onder meer het intrekken van de verplichting om een ID-kaart te dragen en meer mogelijkheden voor ouders om scholen op te richten.

Traditie

Zoals altijd ging de toespraak gepaard met het nodige ceremonieel. Eerst laat de koningin een parlementslid 'ontvoeren', die ze als 'menselijk schild' kan gebruiken als het parlement haar tijdens de toespraak vijandig gezind is. Pas na afloop wordt de parlementariër weer 'vrijgelaten'.

In het parlementsgebouw gaat de koningin naar het House of Lords, het Britse Hogerhuis. Als ze zit, worden de leden van het Lagerhuis, het House of Commons, erbij geroepen door Black Rod, een speciale functie in het Hogerhuis.

De Lagerhuisleden slaan, om te benadrukken dat ze onafhankelijk zijn, de deur dicht voor de neus van Black Rod die ze komt halen. Na drie keer kloppen gaat de deur open en lopen de Commons naar de Lords, de premier en de oppositieleider voorop. Daarna begint de koningin aan haar rede

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl