Nieuw vaandel voor marechaussee

Koning Willem-Alexander heeft op het Binnenhof in Den Haag een nieuwe standaard uitgereikt aan de Koninklijke Marechaussee. De standaard, een soort vaandel maar dan kleiner, vervangt na 83 jaar de oude, die volgens de traditie te ruste werd gelegd op trommels.

In een toespraak prees de koning de marechaussee voor de "hoge mate van professionaliteit". Hij benadrukte de belangrijke rol van de marechaussee tijdens de Nuclear Security Summit van maart dit jaar in Den Haag en bij het doorzoeken van de rampplek van de MH17 in Oekraïne.

Drakensteyn

Ook sprak de koning over zijn jeugd, toen hij de marechaussee tegenkwam in de paleizen. "Vroeger, in de tuin van Drakensteyn, kruisten onze paden elkaar regelmatig. Uw wakend oog is nog dagelijks een geruststellende zekerheid."

Bij de ceremonie op het Binnenhof waren ook prins Pieter-Christiaan en de ministers Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Hennis (Defensie) aanwezig.

200 jaar

De Koninklijke Marechaussee bestaat deze maand precies 200 jaar. Koning Willem I richtte in 1814 een bereden politiekorps met een militaire structuur op: het Corps de Marechaussee. Koningin Wilhelmina liet de paleizen vanaf 1908 beveiligen door de Koninklijke Marechaussee. In 1998 werd de Koninklijke Marechaussee een zelfstandig krijgsmachtonderdeel.

Volgende week vrijdag wordt bij Paleis Het Loo in Apeldoorn de jaarlijkse Wapendag van de marechaussee gehouden, die dit jaar in het teken staat van het 200-jarig bestaan. Prinses Beatrix, schutsvrouwe van de Koninklijke Marechaussee, zal daarbij aanwezig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl