Koning moedigt jonge schilders aan

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag aan vier jonge kunstenaars de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst uitgereikt. In het Paleis op de Dam in Amsterdam ontvingen Niels Broszat, Koen Doodeman, Bob Eikelboom en Jessica Skowroneck de prijs.

Vorig jaar concludeerde de jury nog dat "hernieuwde interesse in abstractie doorzet". Dit jaar is dat volgens hen goed zichtbaar in het werk van de vier winnaars.

'Ieder zijn vak'

Na de feestelijke uitreiking opende Willem-Alexander de tentoonstelling waar de winnende kunstwerken te zien zijn. Ook een selectie uit de rest van de ingezonden schilderijen is daar te zien.

"Wat is de betekenis van schilderkunst in onze tijd?", vroeg de koning in een toespraak. "De discussie over die vraag loopt soms hoog op in kringen van kunstenaars en kunstcritici. Ik behoor tot geen van beiden, gelukkig maar. Ieder zijn vak."

Stimulans

De Koninklijke Prijs is in 1871 door koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. De prijs is bedoeld om jong talent op het gebied van schilderkunst te stimuleren.

251 Nederlandse kunstenaars onder de 35 jaar hadden hun kunstwerk ingezonden. Een jury selecteerde 68 kunstenaars, die ieder twee schilderijen mochten inzenden voor de tweede ronde.

De tentoonstelling is tot en met 2 november te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl