NOS NieuwsAangepast

Beatrix weer terug op de Wallen

Prinses Beatrix heeft vanmiddag in Amsterdam de Majoor Bosshardtburgh geopend, een nieuwe opvanglocatie van het Leger des Heils voor hulpbehoevende dak- en thuislozen. Na de opening kreeg de prinses een rondleiding.

De Majoor Bosshardtburgh is gevestigd aan de Oudezijds Armsteeg en grenst aan het huis waar majoor Bosshardt in 1951 haar welzijnswerk op de Wallen begon. De nieuwe opvanglocatie vervangt de Gastenburgh, het opvangcentrum aan de Oudezijds Achterburgwal. Daar moesten de bewoners vaak langdurig met vier of vijf personen op één kamer verblijven.

In de Majoor Bosshardtburgh krijgen alle 36 bewoners een eigen kamer, die ingericht is op de persoonlijke zorgbehoefte.

Wallenbezoek

Het gebouw is vernoemd naar Alida Margaretha Bosshardt, die decennialang hét gezicht was van het Leger des Heils. Ze dwong bewondering af door de opgewekte en eigenzinnige wijze waarop ze zich inzette voor de zwakkeren in de samenleving. Ze overleed in 2007 op 94-jarige leeftijd.

Prinses Beatrix was al in de jaren zestig onder de indruk van het werk van majoor Bosshardt. In 1965 ging ze, vermomd met pruik en dikke bril, een avond mee met de majoor in de Amsterdamse binnenstad. Op de Wallen spraken ze met enkele prostituees. Een fotograaf herkende de prinses en maakte een foto van het geheime bezoek.

Het Leger des Heils helpt jaarlijks zo'n 4500 dak- en thuislozen. Naast opvang en begeleiding van dak- en thuislozen, biedt het Leger des Heils ook thuiszorg, dagbesteding, ondersteuning aan gezinnen en buurtcentra voor eenzame mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl